Nagyvilág

Meztelenül tiltakoznak a brutalitás ellen

Hónapok óta tartanak a kormányellenes tüntetések Venezuelában, az elnök tagadja az erőszakos fellépéseket, a tüntetők pedig új tiltakozási formát találtak ki.

Nicolás Maduro elnök minap a brit Guardiannak adott interjút, ahol egyfelől tagadta az erőszakos fellépést az államhatalom részéről, másrészt pedig saját magát bohém hippinek nevezte, aki Led Zeppelinen és John Lennonon nevelkedett.

A bohém hippiségnek kicsit ellentmond az a tény, hogy a Hír24-nek korábban nyilatkozott a tüntetések egyik állandó résztvevője, aki elmondta, az utcákon állandósult a brutalitás, a vonuló és tüntető tömeg tagjait rendre megverik és elrabolják a rendőrök.

Semmi nem használ

Hiába nyilatkozta azt korábban Maduro, hogy kész tárgyalásokat kezdeni a tüntetőkkel, az emberek csalódottak és teljes a kilátástalanság, ezért egy tiltakozási forma, a meztelenség felé fordultak, írja a Foreign Policy.

Ennek az a lényege, hogy a tüntetők Twitterre töltenek fel magukra meztelen (vagy nagyjából meztelen) képeket a MejorDesnudoQue (jobb meztelenül, mint) jelzővel. A képek mellé pedig egy rövidke szöveg is kerül, amiben a tüntetők elmesélik, hogy minél jobb a meztelenség.

Jobb meztelenül, mint kilépni a házból és nem tudni, hogy biztonságban hazaérek-e éjjel.

Jobb meztelenül, mint bűnrészesként.

Jobb meztelenül, mint ártatlanok vérébe öltözni.

Az újfajta tiltakozási hullámot egy múlt heti videó indította el, amin azt látni, hogy maszkos emberek lerángatják a ruhát a fiatal tüntetőkről, majd brutálisan összeverik őket. Az ötlet pedig egy reklámügynökség vezetőjétől származik, aki annyira felháborodott a felvételeken, hogy elindította a meztelen kampányt, írja a BBC Mundo.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik