Nagyvilág

Az Apple a törökökhöz megy

Miközben komoly korlátozásokat vezettek be Törökországban a közösségi média használatában, az amerikai cég első üzletének megnyitójára készül Isztambulban.

Április 5-én nyílik meg a hivatalos Apple üzlet Isztambul Besiktas negyedében, a Zorlu Center bevásárlóközpontban – adta hírül a Mashable.com.

A cég megjelenése Törökországban már csak azért is érdekes, mert a török kormány éppen a hetekben tette rá a kezét több népszerű internetes oldalra. Először a Twitter használatát tiltotta meg, majd nem sokkal később a YouTube-ot is lekapcsolta.

A mikroblogon gyorsan terjedtek a kormányzatot érintő korrupciós vádakkal kapcsolatos tartalmak, és a YouTube-ra is a kormány számára kellemetlen videók kerültek fel.  Például egy hangfelvétel, amely a külügyminiszter, a titkosszolgálat vezetője, valamint a fegyveres erők második számú parancsnoka arról beszélgetnek, hogy megrendeznek egy fegyveres incidenst Törökország és Szíria között, hogy eltereljék a figyelmet a vasárnapi helyhatósági választásokról.

Reccep Tayip Erdogan kormányfő “hitvány” tettnek, a külügyminisztérium pedig nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a felvétel kiszivárogtatását. Bár a felvételek valódiságát elismerte a török külügy, egyúttal azt állította, hogy azokat manipulálták.

Törökországban vasárnap helyhatósági választásokat tartanak. Az Apple arra kérte a megnyitás előtt álló üzlet – egyébként jórészt amerikai – dolgozóit, hogy maradjanak otthon, mert tüntetések várhatóak Isztambul utcáin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik