Nagyvilág

Felhőkarcolót építenek Krisnának

Hetvenemeletes Krisna-templomot építenek az észak-indiai Uttar Prades.

A 213 méter magas hindu templom a remények szerint ráirányítja a figyelmet Vrindávanra, ahol Krisna a hagyomány szerint a gyermekkorát töltötte. A több mint 25 hektáron elterülő épületnek egy helikopter-leszállóhelye is lesz, továbbá szálláslehetőséget fog adni az ide érkező hívek számára, és a tervek szerint számos kulturális fesztiválnak és vallási programoknak fog otthont adni a jövőben. A három milliárd rúpiába (11 milliárd forint) kerülő szentélyt öt év alatt tervezik felépíteni.

“Habár itt egyáltalán nincs hiány a templomokból, a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének (ISKCON) tagjai mégis úgy döntöttek, hogy emelnek egy grandiózus épületet, amely méltó helyet biztosít Rádhárání szent földjének a világtérképen” – mondta az épülő templom kommunikációjáért és közönségkapcsolataiért felelős illetékes.

Az építészeti csodaként aposztrofált Vrindavan Chandrodaya Mandir a nágara stílust és a modern építészet jegyeit fogja vegyíteni. Az ősi szövegek szerint Krisna előszeretettel időzött a környező erdőségekben, ezért a templomot övező területet újrafásították. Az alapkőletételt ünneplő ceremóniát a hét végén, a tavaszköszöntő ősi holi fesztiválhoz igazítva tartották Vrindávanban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik