Nagyvilág

Megalázó képek jelentek meg Kadhafi fiának megnyírásáról

Nullásgéppel szabadult meg Szaadi Kadhafi, Moammer Kadhafi volt líbiai diktátor fiának hosszú szakállától hajától a Líbiai Börtönhatóság, miután Niger kiadta az országnak.

Csütörtökön derült ki, hogy Niger kiadta Szaadi Kadhafit, Moammer Kadhafi volt líbiai vezető fiát Líbiának. A meglincselt diktátor hetedik fia 2011 szeptemberében menekült Nigerbe, nem sokkal azelőtt, hogy 2011. október 20-án megbukott a Kadhafi-rezsim. Az új líbiai hatóságok többször is kérték kiadatását Nigertől.

Szaadi ellen, aki üzletember és profi labdarúgó volt, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nem adott ki körözést, mint Kadhafi másik fia, Szeif- al-Iszlám ellen. Líbia viszont a Líbiai Labdarúgó Szövetség vezetőjeként erőszakkal elkövetett vagyoneltulajdonítás és fegyveres megfélemlítés gyanúja miatt akarja felelősségre vonni.


Fotók: MTI/EPA/Líbiai Börtönhatóság

Az ICC Szeif al-Iszlámot emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolja. Szeifet – akit egykor apja valószínű utódjának tekintettek – egy milícia tartja fogságban Líbia nyugati részén, és különböző bűncselekmények miatt indult bírósági eljárás ellene. Fegyveresek fogták el a nyugat-líbiai Zintán tartományban, 2011-ben, egy hónappal apja elfogása és megölése után. A milícia nem engedelmeskedett a kormány utasításának, hogy a Kadhafi-fiút egy tripoli börtönben tartsák fogva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik