Nagyvilág

Még több családot egyesítene Szöul

Már a következő hetekben egyeztethet erről Észak- és Dél-Korea.

Dél-Korea formálisan javaslatot tett Észak-Koreának arra, hogy tartsanak újabb családegyesítési találkozót – jelentette be szerdán a szöuli országegyesítési minisztérium.

A Vöröskereszt képviselői már a következő hetekben megkezdhetnék az egyeztetést Panmindzson határfaluban – közölte a tárca. Szombaton Pak Gun Hje dél-koreai elnök azt javasolta Phenjannak, hogy a jövőben tegyék rendszeressé a családegyesítési találkozókat.

Február végén – hároméves szünet után – több száz idős dél-koreai állampolgár találkozhatott az 1950-1953-as koreai háború óta nem látott, Észak-Koreában rekedt rokonával.

A családegyesítési rendezvény megtartása sokáig kétséges volt, mivel Phenjan együttműködéséért cserébe azt követelte, hogy halasszák el az éppen a találkozók idején kezdődő amerikai-dél-koreai éves hadgyakorlatot, amire viszont Szöul nem volt hajlandó. Észak-Korea az utóbbi napokban több rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki, feltehetően a hadgyakorlat miatt, amelyet ellene irányuló háborús előkészületnek tekint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik