Nagyvilág

15 millió egy dedikált Hitler-könyvért

Tizenegyen tettek ajánlatot a kétkötetes kiadványra, amit a náci párt egyik első tagja kapott karácsonyi ajándékként.

Tetemes áron, jutalékkal együtt 64 850 dollárért (14,7 millió forint) kelt el Los Angelesben aukción a Mein Kampf egy Adolf Hitler által dedikált kétkötetes példánya.

Az 1925-ben megjelent első, illetve a rá egy évre kiadott második kötetet az interneten bocsátotta árverésre a Nate D. Sanders aukciósház, amely szerint Hitler Josef Bauernek, az NSDAP náci párt egyik első tagjának, az 1923-as müncheni Sörpuccs egyik résztvevőjének, későbbi bizalmasának adta karácsonyi ajándékként – vélhetően a kötetek megjelenések évében – a Mein Kampfot. A csütörtökön zárult liciten 20-25 ezer dollárt vártak a kétkötetes kiadványért, amelyre a ház tájékoztatása szerint tizenegyen tettek ajánlatot. Ugyanezek a könyvek 2012-ben 25 ezer dolláros összegért keltek el a Bonhams egyik londoni aukcióján.

Az online aukción eladásra kínálták Albert Speer, Hitler építésze és fegyverkezési minisztere bőrkabátját is, amelyet a szövetséges haderők egy meg nem nevezett katonája vett magához a második világháború végén. Az 5000 ezer dolláros kikiáltási áron piacra dobott és végül 10 ezer dollárért eladott felöltő eredetiségét egy Speer nevére kiállított számla tanúsítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik