Nagyvilág

“Ne aggódj, ölünkbe fog hullani az üzlet!”

Újabb olyan telefonbeszélgetés került fel az internetre szerdán, amely miatt a korrupció gyanúja vetül a török miniszterelnökre. Korrupció gyanújával két nappal korábban már vizsgálat indult Recep Tayyip Erdogan ellen.

Az első hangfelvételt hétfő este tette fel a YouTube videómegosztó portálra egy ismeretlen. Ezen állítólag Erdogan nagy pénzösszegek eltüntetésére kéri fiát. A vizsgálatot az ankarai főügyész indította: mindenekelőtt a felvétel hitelességét akarja kideríteni, azt, hogy valóban Erdogan beszél a fiával.

A szerdán feltett felvételen állítólag a kormányfő arra kéri a fiát, Bilalt hogy egy ügyletben ne fogadja el a felajánlott pénzösszeget, hanem várjon arra, hogy azt megemelik. “Ne fogadd el! Bármennyit ígért, ennyi kell. Ha ennyit nem ad, akkor nincs üzlet. Mások megadják ezt. Ő miért nem adja? Mit gondolnak, milyen üzlet ez? De ne aggódj, az ölünkbe fog hullani!” – mondja az Erdogannak tulajdonított hang az új felvételen, amelyet egy Haramzadeler álnevű felhasználó tett fel.

Egy meg nem nevezett kormánytisztviselő közölte a Reutersszal, hogy mindkét felvétel valódiságát ellenőrzik, és a kormány egyelőre nem tervezi közlemény kiadását az ügyben.

Erdogan nem sokkal azután, hogy az első felvétel felkerült a netre, találkozott a török hírszerzés vezetőjével. Hivatala később nyilatkozatban azt állította, hogy a hangfelvétel összevágott hamisítvány, és hogy törvényes eljárás indul a “felelősök” ellen. Hozzátette, hogy török és külföldi ellenségei mesterkednek ellene.

A Köztársaság Néppárt (CHP), a legnagyobb török ellenzéki erő azt állítja, hogy ellenőrizte az első felvétel hitelességét legalább három módon. A párt felszólította a kormányfőt, hogy vagy mondjon le, vagy “pattanjon helikopterbe” és repüljön el az országból.

Kedden 11 török városban voltak tüntetések, amelyek részvevői Erdogan lemondását követelték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik