Nagyvilág

Nem lehet népszavazás Katalónia függetlenségéről

"Illegális", ezért nem tartható meg a spanyol tartomány függetlenségéről november 9-re tervezett referendum.

“Egyoldalúan senki nem foszthatja meg a spanyol nép egészét attól a jogától, hogy a jövőjéről döntsön” – szögezte le a Mariano Rajoy spanyol kormányfő az ország helyzetét értékelő éves vitát megnyitva. “Ezt a referendumot nem lehet megrendezni. Nem legális” – hangsúlyozta. Mint mondta, ő mindig is hajlott a párbeszédre, de az alkotmány és a törvény keretein belül. “Mindazok, akik az alkotmány módosítását óhajtják, kérhetik, de csak ennek az alkotmánynak a szabályait követve. Ez a jogállam” – hangoztatta.

A spanyol alaptörvény értelmében csakis a központi kormány kezdeményezhet népszavazást. A parlament múlt csütörtökön túlnyomó többséggel elutasította, hogy népszavazást tartsanak Katalónia Spanyolországból való kiválásáról.

Az unió nem akar független Katalóniát

Barcelona idén november 9-re tervezi a referendumot. A közvélemény-kutatások szerint nagyjából ugyanannyian vannak amellett, hogy Katalónia maradjon Spanyolország része, mint amennyien szeretnék, hogy váljon függetlenné.

Az északkelet-spanyolországi terület az ország gazdasági motorjából az utóbbi években az egyik legeladósodottabb spanyol régióvá vált. Barcelona többek között azt veti a központi kormány szemére, hogy az állami vagyon újraosztása nem igazságosan történik, és épp ezért jóval nagyobb pénzügyi függetlenséget szeretne kiharcolni magának.

Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogi és igazságügyi biztosa vasárnap felszólította a spanyol kormányt és a katalán régió politikai vezetőit, hogy “nyitott szellemben” tárgyaljanak egymással egy olyan megállapodás elérése érdekében, amellyel elkerülhető Katalónia függetlenné válása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik