Nagyvilág

Megúszhatják a halálbüntetést az olasz tengerészgyalogosok

India nem kalózellenes törvény alapján jár el a két indiai halász megölésével vádolt olasz tengerészgyalogosok ügyében, így hazájukban ülhetik le kirótt büntetést.

Massimiliano Latorre és Salvatore Girone egy olajszállító hajó őreként 2012 februárjában a dél-indiai Kerala szövetségi állam partjainál – saját állítása szerint – félreértésből lelőtt két indiai halászt, akiket a hajót fenyegető kalózoknak néztek. Indiában vádat emeltek ellenük, és letartóztatták őket. Olaszország szerint az incidens nemzetközi vizeken történt, ezért az indiai bíróságok nem illetékesek az ügyben, így a két férfit hazájában kell bíróság elé állítani.

Róma tiltakozott

Újdelhi korábban azt bizonygatta, hogy a két olasz férfi ügye a kalózellenes törvény hatálya alá esik, mivel az eset olyan földrajzi régióban történt, amelyre már nem érvényes az indiai büntető törvénykönyv.

Az 1988 márciusában a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet keretében elfogadott, a tengeri közlekedés biztonságát veszélyeztető jogellenes cselekmények elleni nemzetközi egyezményre (Convention for the Suppression of Unlawful Acts Against the Safety of Maritime Navigation – SUA) utalt. Róma hevesen tiltakozott az említett jogszabály tervezett alkalmazása ellen.

A nagykövetségen dolgoznak

Olaszország múlt héten konzultációra hazarendelte újdelhi nagykövetét, így demonstrálva elégedetlenségét a két éve húzódó eljárás akadozása miatt.

Hétfőn az indiai kormány azt sürgette, hogy a kizárólag terrorista ügyekben illetékes nemzeti nyomozóügynökség (NIA) vizsgálja ki az incidenst. A legfelsőbb bíróság két héten belül hoz döntést a NIA illetékességéről.

A két férfit óvadék ellenében szabadlábra helyezték, és jelenleg az újdelhi olasz nagykövetségen élnek és dolgoznak. Ha elítélik őket, lehetőségük van hazájukban letölteni a kiszabott büntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik