Nagyvilág

Videón, ahogy egy gránátot rúgott arrébb a rendőr társai elől

Egy igazán erős felvétel a Bangkokban zajló tüntetésekről.

A Thaiföldi sajtó és az internet helyi szeglete is az alábbi videótól hangos, amelyet Stephen J Boitano szabadúszó újságíró kedden rögzített a bangkoki tüntetések alatt. A felvételen a pajzsok mögé bújt rohamrendőrök sorfala látszik, és az, ahogy az egyik rendőr éppen a legjobbkor inti maga mellé egyik kollégáját, hogy pajzsát helyezze mellé. Majd abban a pillanatban, hogy lerakja a pajzsot, egy kézigránát csapódik neki.

Ekkor a 44 éves rendőr feláll, és kétségbeesetten megpróbálja menteni magát és kollégáit a gránáttól: feláll, és arra készül, hogy arrébb rúgja a robbanószerkezetet, amelyik pont abban a pillanatban felrobban, hatalmas füstbe borítva a rendőröket.

(Original) Grenade Attack in Bangkok Feb. 18, 2014 from Stephen J Boitano on Vimeo.

A neten csak „gránátrúgó hősként” emlegetett rendőrről szerdán lehetett megtudni, hogy ki ő, és egyáltalán életben maradt-e – írta a Khaosod. Mint kiderült a Teeradet Ui-Charoen nevű férfi ugyan súlyos sérüléseket szenvedett – csonttöréseket szerzett a bal kezén és mindkét lábán -, de stabil állapotban fekszik a kórházban. És még a lábát is sikerült megmenteni, bár a videón első ránézésre úgy tűnik, hogy a lábfeje lerepült a robbanástól. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy képes lesz-e újra teljesen normálisan járni.

A rendőrség közlése szerint egy, a thaiföldi rendőrségnél és az ország hadseregénél is rendszeresített M67-es típusú kézigránát volt, amit a rohamrendőrökre dobtak. A Khaosod által idézett rendőrök elmondása szerint a megfelelő reakció egyébként nem az lett volna, hogy a gránát elrúgásával próbálkoznak, hanem le kellett volna inkább bukni, lehetőleg három méternyi távolságra a gránáttól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik