Nagyvilág

Venezuela: utcán a fiatalok, mindenből elegük van

Több ezren tüntetnek napok óta a dél-amerikai ország nagyvárosainak az utcáin. A legfrissebb hírek szerint már öten meghaltak.

Napok óta tartanak a zavargások Caracasban, a többségében fiatal tüntető elsősorban Nicolás Maduro elnök és politikája ellen vonult az utcára. Konkrét céljuk nincs a tüntetőknek, a kilátástalanság, az elégedetlenség vezeti őket.

Transzparensek kontra fegyverek

Az országban állandósult a hiány, nagyon sok – köztük alapvető élelmiszerek is megtalálhatóak – termék már beszerezhetetlen az országban, korábban arról szóltak a hírek, hogy a tej és a wc papír is sokszor hiányzik a boltok polcairól.

Ellenzéki tüntetők tiltakoznak, miután Leopoldo López feladta magát
Kép: MTI/EPA/Miguel Gutiérrez

Az állami híradásokból lehetetlen összerakni a képet, ott Maduro elnök csak arról beszél, hogy el kell kapni az ellenzéki vezetőket, ők gerjesztik az indulatokat. Az egyik legismertebb ellenzéki vezető, Leopoldo López, aki ellen letartóztatási parancs volt érvényben, feladta magát, rá akár tíz év börtön is várhat. A rendőrök most a másik vezetőt, Carlos Vecchio-t keresik.

A tüntető fiatalok többnyire a közösségi oldalakat, elsősorban a Twitter-t használják arra, hogy kommunikáljanak egymással és a külvilággal. Innen tudni azt is, hogy amíg a fegyver nélküli fiataloknak a kezében csak transzparens van, addig a rendőrök lőnek rájuk, a halálos áldozatok száma már ötre emelkedett, legutóbb egy szépségkirálynőt lőttek agyon.

A meglőtt szépségkirálynőt menekítik a tüntetésről, a nő később a kórházban meghalt
Kép: MTI/AP/Diario Notitarde/Mauricio Centeno

Ismeretlen motorosok mindenfelé

Egy tüntető a Twitteren osztotta meg egy motoros képét

A Nemzeti Gárda mellett sokkal nagyobb problémát jelent a tüntetőknek, hogy ismeretlen maszkos motorosok járják a várost és megtámadják a fiatalokat. De a hivatalos erőszakszervek is kérdezés nélkül lőnek, egy YouTube-ra nemrég felkerült videón látszik, ahogy két egyenruhás betöri egy autó szélvédőjét, majd amikor észreveszik, hogy filmezik őket, célba veszik a kamerást is.

Közben megjelentek az első törésvonalak is a tüntetők között, az egyik vezető, Henrique Capriles szerint például még nem adottak a feltételek ahhoz, hogy elérjék az elnök és kormánya távozását a hatalomból. De azt nem tudni, hogy meddig lesznek az utcán, illetve az is kérdés, hogy Maduro elnöknek mikor lesz elege a zavargásokból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik