Nagyvilág

Obama összekapott egy riporterrel

Barack Obama amerikai elnök vasárnap este összetűzött a Fox News televízió műsorvezetőjével, és tévénézők milliói előtt azzal vádolta meg a konzervatív csatornát, hogy az olyan botrányokat tart életben, amelyeket a Fehér Ház szerint már sikerült lezárni.

Az év legnézettebb sporteseménye, az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntője, a Super Bowl közvetítése előtt leadott műsorban az interjút készítő Bill O’Reilly egyebek között arról faggatta az elnököt, hogy miért nem bocsátotta el egészségügyi miniszterét, amikor októberben kiderült, hogy műszaki hibák miatt az internetes ügyfélablakon keresztül nehéz csatlakozni az egészségbiztosítási rendszerhez. A műsorvezető arra is kíváncsi volt, hogy létezik-e kiterjedt korrupció az amerikai adóhivatalnál, az IRS-nél, s hogy vajon a Fehér Ház nem próbálta-e meg elbagatellizálni a kelet-líbiai Bengáziban működő amerikai képviselet ellen 2012-ben elkövetett fegyveres támadás jelentőségét.

Barack Obama egyebek között csökönyös döntéseknek tulajdonította, hogy az IRS-nél pótlólagos vizsgálatot indítottak az olyan konzervatív csoportok adómentességének ügyében, amelyek elnevezésében a Tea Party kifejezés szerepel. Hangoztatta, hogy az esetet több kongresszusi vizsgálat során már tisztázták.

“Az ilyen típusú dolgok részben azért kerülnek felszínre folyamatosan, mert ön és az ön tévécsatornája előmozdítja azokat” – nyilatkozott az elnök.

Amikor O’Reilly azt feszegette, sokan azt hiszik, hogy az elnök kampánystábja megpróbálta lekicsinyelni a bengázi támadás jelentőségét, amelynek következtében négy amerikai, köztük Christopher Stevens tripoli nagykövet életét vesztette, Obama így válaszolt: “Azért hiszik ezt, mert az önhöz hasonló emberek ezt mondják nekik.”

Az elnök egyúttal visszautasította a kérdésben foglalt állítást.

Kathleen Sebelius egészségügyi miniszter elbocsátásának felvetésére Obama azt mondta: a legfőbb kérdés jelenleg az, hogy az egészségügyi reformnak van-e hozadéka az amerikaiak számára. Úgy vélte emellett, hogy az egészségügyi biztosításhoz való csatlakozás lehetőségének megteremtése körülbelül egy hónap késedelmet szenvedett, és kijelentette, hogy a kormányzat szerint a beosztásától függetlenül mindenki felelősségre vonható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik