Nagyvilág

Bérbe adnák a Buckingham-palotát

Buckingham-palota (Buckingham-palota)
Buckingham-palota (Buckingham-palota)

Meg kell húznia a nadrágszíjat a királyi családnak, mert anyagilag rosszul állnak.

Kereskedelmi jellegű rendezvényekre kellene bérbe adni a brit királyi család első számú londoni rezidenciájaként szolgáló Buckingham-palotát, amelyet a jelenleginél hosszabb időre meg is lehetne nyitni a nagyközönség előtt, ha az uralkodó máshol tartózkodik – egyebek mellett ezeket a bevételnövelő intézkedéseket javasolta a kedden ismertetett, az udvar gazdálkodását szinte példátlanul élesen bíráló jelentésében a brit parlament közpénzügyi bizottsága.

Történelmi mélypont

A testület felrója, hogy az udvar tavaly alaposan, 2,3 millió fonttal túllépte a központi uralkodói ellátmány, a Sovereign Grant által közvetlen fenntartási kiadásokra biztosított 31 millió fontos (12 milliárd forintos) keretet, amelynek tartaléka emiatt “történelmi mélységbe”, mindössze egymillió fontra apadt.

A királyi ház azonban ennek ellenére sem gondoskodik megfelelően az “országos fontosságú örökség részét képező ingatlanok” állagfenntartásáról, és az elmúlt pénzügyi év végén a monarchia kezelésében lévő ingatlanállomány 39 százalékának állapota “a még elfogadhatónak tekinthető színvonal alatt” volt – áll a jelentésben.

Hatalmas megtakarítási lehetőségek

Margaret Hodge, az alsóházi bizottság elnöke kedden a BBC-nek az igen kritikus hangú helyzetértékelésről kijelentette, hogy az udvarnak “hatalmas megtakarítási lehetőségei” lennének. Hangsúlyozta, hogy a Buckingham-palota például évente mindössze 78 napig van nyitva a nagyközönség előtt, és mindössze félmillió fizető látogatót fogad, miközben például London másik nagy királyi nevezetességét, a koronázási ékszereket is őrző Towert évente több mint kétmillióan keresik fel.

A Buckingham-palota egyes részeit minden év nyarán megnyitják néhány hétre a turisták előtt, ám a bizottság szerint ennél sokkal hosszabb ideig nyitva lehetne tartani, hiszen az uralkodó most már egyébként sem tölt sok időt itt.

Alig van Londonban

II. Erzsébet királynő jórészt csak hivatalos teendőit intézi hetente egy-két napon a londoni rezidencián, itt fogadja például a szokásos heti audiencián mindenkori miniszterelnökét. A királynő állandó rezidenciája hosszú évek óta a London nyugati határában fekvő windsori kastély.

A Buckingham-palotát 1993 óta nyitják meg a nagyközönség előtt bizonyos időre. A bevételekből eredetileg a windsori kastély előző évi tűzkárainak helyreállítását finanszírozták, most már azonban a királyi ház kezelésében lévő páratlan értékű műgyűjtemény, a Royal Collection fenntartására fordítják.

A 900 éves windsori kastélyban 1992-ben súlyos tűzvész pusztított. A lángok éppen II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg 45. házassági évfordulóján rohantak végig öt emelet összesen 109 szobáján és termén. A helyreállítás öt évig tartott, és 37 millió fontba került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik