Nagyvilág

Tiltakozásul összevarrták a szájukat

lampedusa(1)(960x640).jpg (lampedusa)
lampedusa(1)(960x640).jpg (lampedusa)

Tizenhárom fogva tartott illegális bevándorló már másodjára tiltakozott szája összevarrásával egy római bevándorlótáborban.

A húsz és harminc év közötti marokkói férfiak először decemberben varrták össze a szájukat. Akkor egy héten keresztül tiltakoztak ekképpen, s csak akkor vetettek véget a demonstrációjuknak, amikor biztosították őket afelől, hogy a hatóságok felgyorsítják az ügyük kezelését.

Remélem, hogy a parlament betartja az ígéretét és hamarosan elfogadják a jogszabályt, amely véget vet ennek a szégyenletes helyzetnek – mondta a rabokkal foglalkozó Angiolo Marroni. A rendkívül szigorúan őrzött, Ponte Galeria nevű tábor a római Fiumicino repülőtér közelében található: azért pont itt hozták létre, hogy a fogva tartottakat minél könnyebb legyen hazaküldeni. A létesítményben egyébként nagyjából száz embert őriznek.

A tüntetők a takarójukból kihúzott cérnával és apró tűkkel varrták össze a szájukat. Mindannyian csónakokkal érkeztek Líbiából a dél-olaszországi Lampedusa szigetére. A tavalyi év első tíz hónapjában több mint 33 ezer illegális bevándorló ért partot Olaszországban, háromszor több, mint 2012-ben. Többségük Afrikából jött, sokan pedig a szíriai polgárháború elől menekültek Európába.

Az Európai Bizottság decemberben “szörnyűnek és elfogadhatatlannak” nevezte a menekültekkel való lampedusai bánásmódot és kötelezettségszegési eljárással fenyegette meg Rómát, ha nem tartja be az uniós direktívákat. A botrányt egy titokban készített felvétel okozta, amely leleplezte a dél-olasz központban kialakult embertelen körülményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik