Nagyvilág

Rendbe teszik Krisztus körmét

rio de janeiro krisztus-szobor (krisztus-szobor)
rio de janeiro krisztus-szobor (krisztus-szobor)

Megkezdődött a Rio de Janeiro fölé magasodó szobor rekonstruálása, miután villám csapott bele.

Megkezdődött kedden a Rio de Janeiro fölé magasodó Krisztus-szobor rekonstruálása, miután néhány nappal korábban villámcsapás rongálta meg a város jelképét.

Az illetékes tisztségviselők korábbi közlése szerint a 38 méteres szobor a várost péntekre virradóra sújtó viharban veszthette el jobb hüvelykujjának és mutatóujjának egy részét, emellett egy ponton a feje is megsérült.

A reparáláson kívül új villámhárítókkal is felszerelik a műalkotást a jobb védelem érdekében – mondta el Clezio Dutra mérnök a Globo News hírcsatornának.

A turistákat nem zavarja

A felújítás költségei várhatóan mintegy 1,9 millió realra (180 millió forintra) rúgnak majd, a pénzt a riói érsekség hozzájárulásából és magánadományokból fedezik.

A turistaforgalmat nem akadályozzák a munkálatok, azokat ugyanis a látogatási idő előtt és után végzik. Dutra szerint összesen húsz, a hegymászásban is jártas szakember szereli fel a villámhárítókat.

Osmar Raposo, aki a riói érsekségen a modern világ hét csodája közé sorolt Megváltó Krisztus fenntartásáért felelős pap, korábban elmondta, hogy a pótláshoz jelentős tartalékaik vannak abból a kőféleségből, amelyből a műalkotást 1931-ben építették.

Cikáztak a villámok

A brazil űrkutatási intézet (INPE) szerint több mint 40 ezer villám cikázott át Rio állam egén a háromórás csütörtök éjszakai felhőszakadásban, amelynek következtében számos fa dőlt ki és víz alá került Rio de Janeiro több utcája.

A Corcovado-hegy (Cukorsüveg-hegy) tetején álló, több mint 700 méterrel a híres riói strandok fölé magasodó Krisztus-szobrot 1926 és 1931 között építették, azóta több alkalommal is felújították: 1980-ban és 1990-ben II. János Pál pápa látogatása alkalmából, majd 2003-ban elektromos mozgólépcső és panorámalift épült a monumentális alakhoz. Legutóbb 2010-ben, összesen négymillió dollárból (csaknem egymilliárd forintból) újították fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik