Nagyvilág

A török kormány folytatja a példa nélküli tisztogatást

erdogan (erdogan)
erdogan (erdogan)

Újabb 470 rendőrt, köztük magas rangú ankarai tisztségviselőket bocsátottak el vagy helyeztek át más pozícióba.

A török média számításai szerint az újabb intézkedéssel több mint 2000-re nőtt a december közepe óta menesztett vagy áthelyezett rendőrök száma. Közben a bírói hivatalokban is változások történtek: kedd este országszerte 96 ügyészt és bírót vezényeltek más beosztásba, közülük többen részt vettek a kormányt is érintő korrupciós vizsgálatokban.

Az egyik áthelyezett ügyész, Hüseyin Bas esete különösen figyelemfelkeltő a spanyol hírügynökség szerint. A legfőbb ellenzéki erő, a Köztársaság Néppárt (CHP) nyilvánosságra hozta ugyanis egy telefonbeszélgetés átiratát, amely szerint az igazságügyi államtitkár arra kérte Bast, hogy szüntesse be a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) egyik polgármesterjelöltjét érintő eljárást.

Bírói puccs?

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő a közvetlen környezetét érintő korrupciós botrány múlt havi kirobbanása után látott hozzá a rendőri erőket és az igazságszolgáltatást érintő, példa nélküli tisztogatásokhoz. A 2002 óta hivatalban lévő miniszterelnök “bírói puccsnak” minősítette a szerteágazó korrupciós vizsgálatot, amelynek célja szerinte az ország destabilizálása.

Kedd este a török kormány megkezdte annak a törvénytervezetnek a megvitatását, amely szerint a bírák és ügyészek kinevezését ezentúl az igazságügy-miniszternek is jóvá kell hagynia. A török bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) alkotmányellenesnek minősítette a javaslatot.

Az Európai Unió (EU) kedden felszólította Erdogant, hogy a legyen tekintettel a jogállamiság és a hatalommegosztás szabályaira. A török kormányfő Brüsszelben hangsúlyozta: hazája elkötelezett a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége és a hatalmi ágak szétválasztása mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik