Nagyvilág

Megkezdik az iráni atomprogram vizsgálatát

irán atomprogram (irán atomprogram)
irán atomprogram (irán atomprogram)

Teheránba érkezett szombaton a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) delegációja a hatok és Irán között tavaly novemberben létrejött, történelminek nevezett megállapodás betartásának ellenőrzésére.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország alkotta csoport, valamint Irán múlt év novemberében kötötte azt az átmeneti megállapodást, amelynek alapján Irán fél évre leállítja nukleáris programját, cserébe pedig a Nyugat enyhít a perzsa országot sújtó nemzetközi gazdasági szankciókon. Az elmúlt napokban véglegesített egyezmény végrehajtását a tervek szerint hétfőn kezdik meg.

Az ENSZ felügyelete alatt működő önálló kormányközi szervezet kulcsfontosságú szerepet tölt be annak ellenőrzésében, hogy az iszlám köztársaság eleget tesz-e az hat hónapra szóló megállapodásban foglaltaknak, azaz az urándúsítás korlátozásának.

Értesülések szerint a delegáció a napokban felkeresi az ország középső részén lévő Natanzban, valamint Fordóban található nukleáris létesítményeket. A küldöttség ellenőrizni kívánja, hogy Irán valóban leállítja-e a 20 százalékosra történő urándúsítást, és meglévő 20 százalékos uránkészleteit pedig visszahigítja-e az előírásoknak megfelelő 5 százalékosra.

A Reuters hírügynökség korábbi értesülése szerint a közeljövőben jelentősen sűrűsödnek az Iránban folytatott ellenőrzések, a NAÜ szakértőinek a korábbinál több létesítménybe lesz bejárásuk, s ezáltal új felszerelésekre is szükségük lesz.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken öt és fél millió eurós (1,65 milliárd forintos) soron kívüli hozzájárulást kért a tagállamoktól, hogy ellenőrizni tudja a Teherán atomprogramjáról szóló genfi megállapodásban foglaltak teljesítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik