Nagyvilág

Halálos fenyegetés a 77 milliós orrszarvúvadásznak

Az életét félti egy amerikai férfi, aki 350 ezer dollárt fizetett azért, hogy elejthessen egyetlen keskenyszájú orrszarvút a délnyugat-afrikai Namíbiában.

Corey Knowlton a Dallas Safari Club nevű vadásztársaság sokat bírált hétvégi árverésén tette a győztes licitet a ritka lehetőségre. Namíbia, ahol a világ négyezer egyedre becsült keskenyszájú orrszarvújának kevesebb mint fele él, évente mindössze öt kilövési engedélyt bocsát áruba. A bevételt a kihalás fenyegette faj védelmére fordítják.

Knowlton halálos fenyegetéseket kapott, miután neve kiszivárgott az internetre. Mint dallasi tévécsatornáknak elmondta, testőröket szerződtetett, akik éjjel-nappal vigyáznak rá. Azt állította, hogy “valakik” fel akarják gyújtani a házát.

Nemcsak a vadászra mérgesek

Az FBI már az aukció előtt vizsgálatot indított, mert halálos fenyegetéseket kaptak az árverés szervezői is. Természetvédők szerint rossz üzenetet küld a világnak, hogy egyes amerikaiaknak bármennyi pénzt megér, hogy állatokat ölhessenek meg.

“Vadász vagyok, és élményt akarok egy fekete (keskenyszájú) rinocérosszal. Meghitt közelségbe akarok kerülni egy fekete orrszarvúval, és nem számít, hogy ha már ott vagyok vele, lelövöm-e vagy sem” – mondta a vadász a tévében.

A szafariklub hangoztatta, hogy a kilövési engedélyek olyan kivénhedt és agresszív hímek elejtésére vonatkoznak, amelyek már nem vesznek részt a faj fenntartásában, sőt a szaporodást gátolják azáltal, hogy nem engedik érvényesülni a feltörekvő fiatal hímeket.

Ez volt az első olyan orrszarvú-kilövési engedély, amelyet Afrikán kívül bocsátottak áruba. Az aukció szervezői nem tartották kizártnak, hogy valaki akár egymillió dollárt is megad az engedélyért.

Ezt az összeget nem sikerült elérni, a korábbi – 223 ezer dolláros – rekordot azonban megdöntötték. Knowlton ugyanis 350 ezer dollárt fizetett (körülbelül 77 millió forint).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik