Nagyvilág

Bátor az, ki Dallasban orrszarvúra vadászna

orrszarvú (orrszarvú)
orrszarvú (orrszarvú)

Halálos fenyegetéseket kapott egy amerikai szafariklub, amely el akarja árverezni egy keskenyszájú orrszarvú namíbiai kilövési engedélyét. Az első, Afrikán kívüli aukció akár egymillió dollárt is hozhat, a bevételt pedig teljes egészében a veszélyeztetett faj védelmére fordítják.

A Dallasi Szafariklub tagjait ért halálos fenyegetések ügyében az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) indított vizsgálatot.

Előzőleg több természetvédő szervezet ellenérzéseinek adott hangot a pénzszerzés e “megkérdőjelezhető” módjával kapcsolatban, kétes értékűnek és rossz üzenet hordozójának tartják, hogy egy veszélyeztetett állatfajt egy példánya elejtésével, “a vadászat népszerűsítésével” akarnak megmenteni.

Akár egymillió dollárt is érhet

A kilövési engedélyt szombaton bocsátják áruba Dallasban, a szafariklub éves közgyűlésén, amelyre 45 ezer résztvevőt várnak. A szervezők szerint a ritka vadászengedély akár egymillió dollárt is érhet, de mindenképp szeretnék megdönteni az eddigi 223 ezer dolláros rekordot.

A szafariklub hangoztatja, hogy a kilövési engedély egy öreg, már nem tenyészképes hímre szól, amely inkább gátolja, semmint segíti a veszélyeztetett állomány fennmaradását azzal, hogy üldözi a feltörekvő fiatal hímeket. A keskenyszájú, más néven fekete orrszarvúak hírhedten agresszívak, féltékenyen őrzik felségterületüket, a kiöregedett hímek pedig gyakran megölik az életteret kereső fiatal hímeket, sőt előfordul, hogy borjakat és nőstényeket is elpusztítanak.

A klub szerint a kiöregedett bikák kilövése segíti a namíbiai rinocéroszpopuláció fenntartását, az árverés bevételéből pedig égetően szükséges pénzhez jutnak hozzá a namíbiai vadvédelmi hatóságok, amelyeknek egyre többe kerül a veszélyeztett faj védelme.

Az aranynál is drágább a tülök

Az állományvédelem költségei az utóbbi pár évben emelkedtek meg annak következményeként, hogy nemzetközi bűnszövetkezetek ösztönözni kezdték az orvvadászatot a kereslet kielégítésére a Távol-Keleten, különösképpen Vietnamban, ahol az aranynál is drágább a gyógyhatásúnak tulajdonított orrszarvútülök.

A Dél-Afrikai Köztársaság és Namíbia is engedélyezi a korlátozott kilövéseket, hogy a bevételből fedezzék a fajmegmentési programokat. A délnyugat-afrikai Namíbia évente öt engedélyt ad ki orrszarvúak elejtésére, ezek egyikét árverezik el szombaton Dallasban. Ez az első, amelyet Namíbia határain kívül bocsátanak áruba.

Hivatalosan nem ellenzik

Az afrikai orrszarvúállományt mintegy 25 ezerre becsülik, abből 20 ezer körül lehet a szélesszájú (fehér), és 4-5 ezer közötti a keskenyszájú (fekete) orrszarvú. Az állatok többsége a Dél-Afrikai Köztársaságban él, Namíbiában 1800-ra teszik a keskenyszájúak számát. A ritkább faj populációja az 1960-as években még 70 ezer egyedre rúgott.

Az elefántok és rinocéroszok nemzetközi feketekereskedelme ellen küzdő TRAFFIC szervezet nem ellenzi a namíbiai kilövéset, amelyek ellenőriz a fajmegmentési nemzetközi egyezmény, a CITES is. A TRAFFIC vezetői szerint Namíbia jól gazdálkodik az ottani orrszarvúállománnyal, amely lassan, de biztosan növekszik.

A kilövési engedélyt elárverező dallasi vadásztársaság is hangoztatja, namíbiai vadvédelmi illetékesek a helyszínen fogják ellenőrizni, hogy megfelelő példány kerüljön elejtésre.

Ostoba szóbeszéd miatt ölik az állatokat

A Dél-Afrikai Köztársaságban tavaly vadorzók közel 950 orrszarvút ejtettek el, ehhez képest a szomszédos Namíbiában eddig elenyésző volt az orvvadászat – 2006 óta mindössze 10 állatot öltek meg, ezek felét azonban 2013-ban. A rinocéroszok illegális vadászata 2010 után lendült fel, miután elterjedt az a minden tudományos alapot nélkülöző szóbeszéd, hogy egy vietnami miniszter rokona porrá őrölt orrszarvútülöktől gyógyult ki rákbetegségből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik