Nagyvilág

Pénzeső hullott egy spanyol városkára

euro (euro)
euro (euro)

Egy húszezer lakosú galíciai kisváros 120 millió eurót (36 milliárd forint) nyert a hagyományos vízkereszti lottón, a Kisdeden.

A El Nino nevű játék számos településnek hozott pénzesőt szerte az országban annak ellenére, hogy a gazdasági válság miatt a tavalyi 840 millió euró helyett idén csak 560 millió euróra rúgott az össznyeremény.

A 80 millió eurós főnyereményen kívül az idén először kiosztott 40 millió eurós különnyeremény is a Lugo megyében fekvő Monforte de Lemos munkásvárosba került, amely hétfőn egy emberként ünnepelte a váratlan pénzesőt. A polgármester szerint a nyertes szelvényekből szinte mindenki vásárolt, a pénzből sok problémájukat megoldhatják az emberek, a nyeremény “bátorságot és önbizalmat ad az egész városnak”.

A Kisded-lottó nyertesei között sok a szegény vagy munkanélküli ember – jelentette a dpa. A 3200 lelkes andalúziai Luque településen például olajbogyó-szüretelő napszámosok egy nagyobb csoportja hagyta abba a munkát egy nagyobb lottónyeremény hírére. A nyertesek örömét az sem tudta elrontani, hogy a válság miatt tavaly óta a 2000 euró feletti nyeremények 20 százalékát az állam elvonja adó formájában.

Spanyolországban rendezik meg a világ legrégebbi és legnagyobb lottójátékát, a tavaly 201. alkalommal kihúzott El Gordót (A Kövér), amelyen 2,2 milliárd euró (660 milliárd forint) össznyeremény talált gazdára röviddel karácsony előtt. A vízkereszti El Nino-lottót 1941 óta rendezik meg, mindkét lottóhúzás a tévéképernyők elé ülteti a 46 milliós spanyol lakosság jórészét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik