Nagyvilág

Tovább bonyolódik az antarktiszi mentőakció

Akagyemik Sokalszkij az Antarktiszon (Akagyemik Sokalszkij az Antarktiszon)
Akagyemik Sokalszkij az Antarktiszon (Akagyemik Sokalszkij az Antarktiszon)

Elakadt a jégben a korábban segítséget nyújtó kínai jégtörő is. Nincs még vége a történetnek.

Csütörtökön érkezett a hír, hogy többszöri sikertelen próbálkozás után végre kimentették az Antarktisznál jég közé szorult orosz hajó, az Akagyemik Sokalszkij valamennyi utasát.

A mentést a jégben rekedt hajótól mintegy 22 kilométerre lévő, Hósárkány nevű kínai jégtörő hajó helikopterével végezték. Az utasokat az Aurora Australis ausztrál jégtörőre vitték.

A Hósárkány is elakadt

A történet azonban itt nem ér véget, ugyanis a legfrissebb fejlemények szerint a Hósárkány is elakadt az antarktiszi jégben. A kínai hajóval történtek után kétséges, hogy az ausztrál hajó át tud hatolni a masszív jégtömegen – közölte az ausztrál tengerészeti biztonsági hatóság (AMSA).

A tájékoztatás szerint az Aurora Australis szombaton a korai órákban megkísérli, hogy a dagály keltette viszonyok között átmanőverezzen a hatalmas jégtáblák között. Addig elővigyázatosságból nem mozdul jelenlegi helyéről, a nyílt vízen marad – közölte az AMSA.

A hajó egyébként egy antarktiszi bázisra tart, hogy utánpótlást vegyen fel, mielőtt elindulna megmentett utasaival Ausztráliába. Érkezése a tasmaniai Hobart kikötőjébe január közepén várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik