Nagyvilág

Buddha fogai nélkül maradt Kambodzsa

Buddhista szerzetesek tüntettek kedden reggel a kambodzsai fővárosban, követelve a phnompeni kormánytól, hogy sürgősen szerezze vissza az ország egyetlen Buddha-ereklyéjét, amelyet egy héttel ezelőtt loptak el ismeretlenek egy hegytetőn álló szentélyből.

A mintegy 150 szerzetes nemzeti színű zászlókat és vallási lobogókat lengetve, transzparenseket a magasba emelve követelte a kormánytól, hogy “tegyen sürgős lépéseket” a Buddha maradványainak tartott relikviák visszaszerzésére és indítson “komoly vizsgálatot” az ügyben.

A hatóságok pénteken jelentették be, hogy a fővárostól 45 kilométerre északnyugatra fekvő egykori királyi város, Udong egyik hegyének tetején emelt szentélyből eltűnt egy aranyurna, benne a Buddha testrészeiként tisztelt fogakkal, csontokkal és hajtincsekkel.

Az ereklye érkezése 2002-ben
Fotó: AFP/Cambodge Soir/Chhoy Pisei

Ek Tha kormányszóvivő hangoztatta, hogy a kambodzsaiak számára óriási vallási és kulturális jelentőséggel bír a relikvia, amelyet a buddhista hívek évezredek óta nagy becsben tartanak.

A szóvivő szerint a lopást kedden fedezték fel, amikor az egyik őr, akit egy kutya ugatása ébresztett fel mély álmából, arra ébredt, hogy a szentély ajtaja nyitva, az ereklyetartó ládikának pedig hűlt helye van. A hatóságok vasárnap őrizetbe vettek öt gyanúsítottat, de az eltűnt ereklyéknek egyelőre nyoma sincs.

Az ellopott ereklyéket még a néhai Norodom Szihanuk király hozta magával 1957-ben Srí Lankáról Buddha születésének 2500. évfordulója alkalmából. A csontokat 2002-ben egy pazar ceremónia keretében, tízezrek kíséretében vitték a mai fővárosból, Phnompenből az udongi szentélybe.

A délkelet-ázsiai ország 14,8 millió lakosának 90 százaléka a buddhista vallás követője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik