Nagyvilág

Xaver: Elöntötte a víz Hamburg központját

300 embert kellett kiköltöztetni az orkán miatt. Németország más pontján hófúvások okoztak gondot.

A Xaver orkán csütörtök délután érte el az Északi-tenger németországi partvidékét. Azóta csak Hamburgban, a térség legnagyobb városában több mint háromszáz helyszínre riasztották a tűzoltókat, főleg kidőlt fák és megrongálódott tetők miatt. Nagyobb kár azonban nem keletkezett. Az egyetlen komolyabb incidens péntek hajnalban történt, amikor kisiklott egy elővárosi vonat. A balesetben csak egy ember sérült meg, könnyebben.

Azt mondják, otthon a legbiztonságosabb

Az orkán éjjel elérte Németország északkeleti részét. Berlinben és a fővárostól északra rendkívül erős a szél és hófúvások is nehezítik a közlekedést, de mindenütt viszonylag jól megbirkóznak a természeti csapással. Brandenburg tartományban az éjjel ugyan 17 közlekedési baleset történt, de csak egy ember sérült meg.


Hamburg
Fotó: AFP / Bodo Marks

A viharciklon miatt a Berlin-Hannover-Münster vonaltól északra mindenütt magas vagy a legmagasabb fokú figyelmeztetés van érvényben. A lakosságnak azt tanácsolják, hogy aki csak teheti, maradjon otthon.

Estére elvonul

A Német Időjárástani Intézet (DWD) előrejelzése szerint pénteken az ország északi- és balti-tengeri partvidékén 140 kilométeres, a tengertől távolabb fekvő régiókban 110 kilométeres széllökések lehetnek. Az orkán estére hagyja el Németországot.

Hozzánk éjjel érkezett

Erős széllel, szakadó esővel tört be a hidegfront éjjel. Az Országos Meteorológai Szolgálat két megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki. A többi megyében citrom (elsőfokú figyelmeztetés) van érvényben az erős széllökések miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik