Nagyvilág

Kabócák veszélyeztetik a híres levendulaföldeket

levendula (levendula)
levendula (levendula)

Provence-ban nagyon aggódnak, mert a kártékony rovar pusztítja az egyik legismertebb francia terméket.

A levendulaültetvényeikből élő helyi gazdálkodók most segítséget kérnek, hogy megóvhassák a középkor óta Provence-ban termelt lila, bíbor és fehér virágú növényt.

A termelők szerint 2007 és 2010 között a felére csökkent a térség legnépszerűbb növénye, a lavandin termése. A levendulának ezt a közeli, hibrid rokonát használják szappanok, parfümök, rovarriasztók és olajesszenciák gyártásához.

Hangos és kártékony

A bűnös a mezei kabóca, amelynek hangja éppúgy Provence jellegzetessége, mint a levendulától lila végtelen mezők. A francia gazdák szerint a mezei kabóca a globális felmelegedés következtében forróbb, szárazabb nyarak miatt szaporodott el.

A rovar petéit sok centiméterrel a növény alá, a földbe rakja, a kikelő fiatal állat a gyökereit rágja, a föld alól előbújó felnőtt kabóca magát a növényt, amelyet táplálkozás közben még a Stolbur phytoplasma nevű kártevő mikrobaktériummal is megfertőz.

Veszélyben a levendulaipar

Franciaországban hozzávetőleg 1700 levendulatermesztő él, akik 16 ezer hektár lavandinmezőt és mintegy 4 ezer hektár szigorúan ellenőrzött “tiszta” levendulaföldet művelnek meg. Becslések szerint a levendulaipar tízezer munkahelyet tart fenn.

Eric Chaisse, a provence-i regionális parfüm-, aroma- és gyógyszernövényi kísérleti központ szakértője elmondta: nem találták még meg azt a módszert, amellyel elpusztíthatnák a mezei kabóca föld alatti lárváit, rovarirtó szereket pedig nem használhatnak, mert sok méhész a virágzás idejére közelebb szállítja a kasokat a levendulaföldekhez.

Nehéz elképzelni Provence-t levendula nélkül, ám ha nem hárítják el a veszélyt, a növény 20-30 éven belül eltűnhet a vidékről – tette hozzá. A kutatók most olyan levendulaváltozatokon dolgoznak, amelyek ellenállnak a mikrobaktériumnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik