Nagyvilág

Rossz reptéren landolt a Boeing

Boeing 747-400 Dreamlifter (Boeing 747-400 Dreamlifter)
Boeing 747-400 Dreamlifter (Boeing 747-400 Dreamlifter)

Egy légi bázison kellett volna leszállnia, ehelyett egy közeli kis repülőtéren landolt egy óriásgép az Egyesült Államokban. Nem lesz egyszerű a felszállás.

Nem kis gépről van szó: ez a teherszállító a Boeing legnagyobb modellje, a 747-400 Dreamlifter. A McConnell támaszpontra tartott a Kansas állambeli Wichitában, de a pilóták összetévesztették a légi bázis leszállópályáját egy közeli repülőtérével és 13 kilométerre eredeti úti céljuktól, a James Jabara reptéren landoltak.

Sem a két pilótának, sem pedig a Boeingnek nem esett baja, és a reptéren sem keletkezett kár. Az azonban komoly fejtörést okozott a Boeingnek, hogy a James Jabara reptér kifutópályája mindössze 1860 méter hosszú, holott a Dreamlifter teherszállítónak elvileg 2800 méteres nekifutásra van szüksége a felszálláshoz.

Ennek ellenére a légi közlekedési hatóságok szerint a gép új pilótákkal megkísérli a felszállást a rövid kifutópályán. A cég és a hatóságok számításai szerint kivitelezhető a manőver, a gépet egy vontatóval már megfordították és irányba is állították a kifutópályán.

Súlyosabb incidensek is voltak már

Az Atlas Air társaság által üzemeltetett gép a Boeing egy wichitai beszállítójához tartott, ahol a cég legújabb modelljéhez, a 787-es Dreamlinerhez kellett volna alkatrészeket felvennie.

A 787-esek gyártását a közelmúltban számos, a mostaninál súlyosabb incidens hátráltatta: az év elején Japánban és az Egyesült Államokban több váratlan esemény történt a Dreamlinerek fedélzetén, amelyeket követően gyártási hibákra derült fény. Emiatt hónapokig a földön kellett vesztegelniük a gépeknek és időlegesen az újabb darabok leszállítását is felfüggesztette a Boeing.

Nem ez az első eset, hogy egy hatalmas teherszállító véletlenül egy kis reptérre száll le: tavaly júliusban a légierő egy C-17-es szállítógépe a floridai Tampa melletti MacDill támaszpont helyett a közeli Peter O. Knight reptéren landolt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik