Nagyvilág

Drog, fegyverek, pózolás: mexikói kartellek a Facebookon

A kábítószer-kereskedelemmel és gyilkolással foglalkozó bűnszervezetek éppúgy kihasználják a közösségi média lehetőségeit, akár egy kutyákat védő alapítvány.

Hogy a cégek, civil szervezetek, egyházak egyre szorgosabban jelen vannak a közösségi oldalakon, az évek óta nem hírértékű, viszont talán kevesen gondolnák, hogy a Facebook, a Twitter és társaik a mexikói drogkartellek számára is alapvető csatornák.

Erre egy kanadai kutatókból álló alapítvány, a SecDev Foundation jóvoltából derült fény, akik a latin-amerikai és a társadalom viszonyát kutatták, és feltárták a bűnszervezetek online jelenlétét is – írja a Vice.

A drogbárók – akár egy médiacég profi PR-csapata – rendszeresen beszámolnak a „tevékenységükről”, ami egyébként nem kizárólag a szállítmányok irányításában és a konkurens szervezetekkel valamint polgári áldozatokkal való leszámolásban és kegyetlenkedésben merül ki: az egyik kartell által feltöltött videóban például az látható, ahogy segítenek az Ingrid hurrikán károsultjainak.

És ha már a videóknál tartunk: a csoportosulások a YouTube-on is aktívak; a La Tuta néven elhíresült drogbáró beszédét például közel egymillióan nézték meg a megosztón.

Az átlag Facebook-használókhoz hasonlóan a kartellek tagjai is szeretnek fotókon pózolni, csak éppen ők nem cuki macskájuk vagy párjuk, hanem gépfegyverekkel felszerelt kollégáik társaságában teszik ezt.

Hogy mennyire leplezetlenül űzik az e-promóciót, az talán abból látszik a legjobban, hogy az egyik kartell sokáig „kisvállalkozás” formájában volt jelen a Facebookon, és közel tízezer like-ot gyűjtött be, mielőtt az oldalt bezárták.

A Facebook vonatkozó alapelvei: elvileg tilos

A Facebook Jogi és Felelősségi Nyilatkozata kimondja, hogy a felhasználó „Nem tesz közzé olyan tartalmat, mely: gyűlöletbeszéd, fenyegető vagy pornográf; erőszakot ösztönző (…) tartalmaz vagy szemléletes vagy indokolatlan erőszakot.” Az oldal közösségi alapelveiben pedig ezt olvashatjuk: „Eltávolítjuk a tartalmat, és átadjuk azt a bűnüldöző szerveknek, ha fizikai sérülésről vagy a közbiztonságot fenyegető veszélyről értesülünk. Nem fenyegethetsz másokat, és nem szervezhetsz erőszakos megmozdulásokat. A terrorizmust és egyéb erőszakos bűncselekményt folytató szervezetek nem lehetnek jelen weboldalunkon. (…) „fájdalom okozása, az erőszak ünneplése vagy dicsőítése céljából közzétett, erőszakot tartalmazó képeknek nincs helyük az oldalon.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik