Nagyvilág

Cseh választás – győztek a szociáldemokraták

Meglepetésre a vártnál jóval kevesebbet szereztek meg a voksokból.

A Cseh Szociáldemokrata Párt nyerte az előre hozott képviselőházi választást Csehországban.

Korrupció miatt kellett lemondaniuk

A szavazókörzetek 99 százalékában leadott szavazatok összeszámlálása után a szociáldemokraták kapták a voksok 20,56 százalékát, ami jóval kevesebb a vártnál.

A második helyen az Andrej Babis milliárdos vállalkozó által alapított IGEN mozgalom végzett 18,68 százalékkal. Ez meglepetésnek számít, bár a választások előtti utolsó felmérések már jelezték Babisék előretörését.

A harmadik helyen végzett Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 14,99 százalékot szerzett, Ez a kommunisták megerősödését jelenti, hiszen három éve 11,27 százalékot kaptak a választáson.

A három tömörülésen kívül bejutott még az alsóházba a TOP 09 (11,84), a Polgári Demokratikus Párt (7,67), a Tomio Okamura vállalkozó vezette Virradat (6,92) és a kereszténydemokraták (6,78).

Legutobb is a szocdemek nyertek

Az 1993-ban megalakult Cseh Köztársaságban ez volt a hatodik képviselőházi választás, amelyek közül kettő idő előtti volt. A legutóbbi, 2010-es választást is a szociáldemokraták nyerték, de koalíciós partner hiányában nem tudtak kormányt alakítani.
Csehországban azért volt szükség előre hozott képviselőházi választásra, mert a hárompárti jobbközép kormány júniusban korrupciógyanús ügyek miatt lemondásra kényszerült.

Nehéz lesz kormányt alakítani

Általános a vélemény, hogy a választás eredménye alapján nagyon nehéz lesz az új kormány megalakítása. Néhány elemző úgy nyilatkozott, hogy akár újabb előre hozott választásra is szükség lehet.

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök nyíltan elismerte, hogy a győzelem jóval kisebb a vártnál, s ebben a helyzetben szerinte a kormányalakítás is jóval nehezebb lesz, mint azt eredetileg elképzelték. Az eredeti elgondolás az volt, hogy a szociáldemokraták egyszínű kormányt alakítanának, amelyet a kommunisták kívülről támogatnának. Ez most megkérdőjelezhető.

Andrej Babis, az IGEN elnöke egyelőre óvatos, úgy nyilatkozott, hogy mozgalma nem vállal kormányzati szerepet.

Mindenképpen tárgyalnak a kormányalakításról

“Választási eredményünk gyengébb a vártnál, de győztünk” – hangoztatta Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök a választás eredményét kommentáló nyilatkozatában. “Nem fogjuk megismételni azt a hibát, amelyet 2010-ben követtünk el, hogy Jirí Paroubek pártelnök a szoros győzelem ellenére előre lemondott a kormányalakítás lehetőségéről.

Mi tárgyalásokat kívánunk kezdeni a kormányalakításról” – szögezte le Sobotka. Elismerte, hogy a kormányalakítási tárgyalás ebben a helyzetben nehezebb lesz a reméltnél. Eredetileg a CSSD azzal számolt, hogy egyszínű kormányt alakít, amelyet a kommunisták kívülről támogatnának.

Michal Hasek alelnök, Sobotka legfőbb pártbeli riválisa, csalódásnak minősítette a CSSD eredményét. “A pártnak önvizsgálatot kell tartania, de a kormányalakítással meg kell próbálkozni” – vélekedett Hasek.

A már hagyományosan kétnapos voksolás nyugodtan zajlott le. Súlyosabb rendzavarásról, törvénysértésről az urnák délután két órai lezárásáig nem érkezett jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik