Nagyvilág

Utálják a külföldi munkavállalókat az EU-ban

Mélyen gyökerezik az ellenségesség az EU legnagyobb tagállamainak közvéleményében az uniós társországokból érkező munkavállalókkal szemben - írta szombaton a Financial Times a megbízásából elkészített nemzetközi felmérés adatait idézve.

 

A londoni gazdasági napilap a Harris közvélemény-kutató cég vizsgálata alapján kimutatta, hogy a britek 83 százaléka, a németek 73 százaléka, a franciák 72 százaléka támogatná a külföldi EU-munkavállalók által igénybe vehető szociális ellátások tagállami szintű korlátozását.

A megkérdezettek hozzávetőleg háromötöde elveti, hogy az átmeneti korlátozások januári lejártával a román és a bolgár állampolgárok szabad munkavállalási jogot kapjanak más uniós országokban. A nagy EU-tagállamok lakosságának jelentős része – általában nagy többsége – visszavenne döntési hatásköröket Brüsszeltől.

A britek kétharmada, a németeknek és a spanyoloknak több mint a fele, az olaszok 44 százaléka, a franciák 43 százaléka vélekedett úgy, hogy jobb lenne, ha az EU-nak kevesebb hatalma lenne – áll a Financial Times szombati ismertetésében.
A lap szerint vezető EU-illetékesek tartanak attól, hogy a felmérésben tükröződő frusztrációt a választók a jövő évi európai parlamenti választásokon “élik majd ki”, és nagy számú mandátumot adnak bevándorlás-ellenes “peremvidéki pártoknak”, amelyek az EU puszta létét is ellenzik.

Az öt nagy EU-tagállamban – Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban – elvégzett felmérés adatai is igazolják ezt az aggodalmat: a britek és a franciák negyede, az olaszok 19 százaléka azt mondta, hogy valószínűleg EU-szkeptikus pártokra fog szavazni a következő EP-választáson. A Financial Times szerint ennél is meglepőbb a hagyományosan EU-párti országokban tapasztalható ellenérzés mértéke: a németek 18 százaléka, a spanyolok 12 százaléka is EU-szkeptikus pártokra készül szavazni a vizsgálat adatai alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik