Nagyvilág

Plázaterrort akadályozott meg a brit rendőrség

terrorizmus (terrorista, terrorizmus, katona, )
terrorizmus (terrorista, terrorizmus, katona, )

A brit bűnüldöző szervek lelepleztek egy összeesküvést, amelynek résztvevői a kenyai Westgate bevásárlóközpontban végrehajtott fegyveres támadáshoz hasonló, nagy szabású terrorcselekményre készültek - közölte hétfőn egy tisztségviselő.

A rendőrség terrorizmus gyanújával hallgat ki négy huszonéves férfit, akiket vasárnap vettek őrizetbe több, hírszerzési információkra támaszkodó akcióban – mondta el a brit biztonsági szervek egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője

Hozzátette, egyelőre nem világos, mennyire voltak kidolgozva a gyanúsítottak tervei, de a támadás elkövetésének közvetlen veszélye még nem állt fenn.

Így vigyáznak a biztonságunkra:

A londoni rendőrség nem nevezte meg a gyanúsítottakat, s arról sem nyilatkozott, hogy milyen vádat emelhetnek ellenük. Egymást követő nyilatkozataiból ugyanakkor kiderült, hogy négy, 25 és 29 év közötti brit állampolgárról van szó, akik török, pakisztáni, algériai és azerbajdzsáni gyökerekkel rendelkeznek.

Vasárnapi elfogásukban a rendőrség fegyveres alakulatai is részt vettek, ami arra utal, tartani lehetett attól, hogy a gyanúsítottaknál fegyver van.

Az akcióról nyilvánosságra került egy térfigyelő kamera drámai képsora, amelyen látszik, ahogy a rendőrség terrorelhárítói megragadják az egyik gyanúsítottat London egyik előkelő, nyugati városrészében. Egy másik helyszínen, a londoni Tower közelében a rendőrség speciális lőszert használt egy autó megállítására, és egy 25 éves férfit vett őrizetbe. Egy harmadik gyanúsítottat London délkeleti részében fogtak el.

Az összehangolt vasárnapi akciókat követően a rendőrök összesen hat helyszínt és két gépkocsit kutattak át Londonban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik