Nagyvilág

Választanak az osztrákok

ausztria (ausztria, )
ausztria (ausztria, )

Megkezdődtek a választások Ausztriában.

Ausztriában megnyíltak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek, és megkezdődtek a törvényhozási választások, amelyek az előrejelzések szerint hatalmon tarthatják a szociáldemokraták és a konzervatívok nagykoalícióját, ha történetének leggyengébb eredményével is.

Adóügy a kampányban

A választási kampány fő témája a korrupció elleni harc, a pártfinanszírozás, az adózás és a munkahelyteremtés volt.  Megközelítőleg 6,4 millió választópolgárt várnak az urnákhoz, hogy megválassza az alsóház, a Nemzeti Tanács 183 tagját. Ausztriában a 16. életévüket betöltött állampolgárok szavazhatnak a választásokon.

A választásokat megelőző közvélemény-kutatások eredményei szerint mindkét kormánypárt támogatottságának csökkenésére számíthat, együttesen valószínűleg mégis elérik a szavazatok több mint ötven százalékát. A jelenlegi nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatottsága 27, a konzervatív Osztrák Néppárté (ÖVP) 23 százalék körül ingadozik.

Ilyen parlament várható

A két nagyobbik ellenzéki párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Zöldek várhatóan jobb eredményt ér majd el, mint legutóbb, 2008-ban. A felmérések alapján minden bizonnyal bekerül a parlamentbe Frank Stronach milliárdos vállalkozó egy éve alapított pártja, a Stronach Csapata. Elveszítheti viszont parlamenti képviseletét a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ), amelyet a néhai Jörg Haider, az FPÖ korábbi vezetője alapított 2005-ben. Kétséges a parlamentbe jutása egy új kispártnak, a jobboldali liberális NEOS-nak is.

Az eredményekre vonatkozó első becslések délután fél 3 körül várhatók, a nem végleges hivatalos eredmények pedig este fél 8 tájban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik