Nagyvilág

A Népszabadságba írt Angelina Jolie

angelina-jolie(210x140)(4).jpg (angelie jolie, )
angelina-jolie(210x140)(4).jpg (angelie jolie, )

A színésznő a brit külügyminiszterrel közös cikkben a háborúkban alkalmazott nemi erőszak ellen emel szót.

Az ENSZ megerősítette, hogy a nemi erőszakot nők, férfiak és gyermekek megfélemlítésére és megbüntetésére használják házkutatások és kihallgatások alkalmával, valamint az ellenőrzési pontokon, fogházakban és börtönökben is alkalmazzák Szíria-szerte – hívja fel a figyelmet Angelina Jolie mint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottja és William Hague brit külügyminiszter a napilapban megjelent cikkében.

Egy megerőszakolt édesanyát arra kényszerítettek, hogy fogvatartóira mosson és főzzön, azzal zsarolva, hogy  meggyilkolják a gyermekét, ha nem engedelmeskedik. Egy egyetemista diáklányt pedig azért erőszakoltak meg, mert a kormány körözte a testvérét – tértek ki az ENSZ jelentésének szörnyű részleteire, hozzátéve, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.

Emlékeztetnek, hogy a szexuális erőszakot szinte minden nagyobb fegyveres konfliktusban használják fegyverként napjainkban, a háborús taktika részévé vált. Kiemelték, hogy amellett, hogy a nemi erőszak a leggyengébbek ellen irányul, könnyű eltitkolni.

Kedden a New York-i ENSZ-közgyűlésen újabb, a háborús nemi erőszak felszámolásáról szóló nyilatkozatot mutatnak be, ami lehetőséget ad az országoknak, hogy egyértelműen állást foglaljanak az ügyben – írják.

Ezeket a bűncselekményeket a jövőben sem lehetne a szőnyeg alá söpörni, ezért tartalmaz a nyilatkozat ígéretet arra, hogy a szexuális erőszak elkövetői számára a békemegállapodásokban sem teszik lehetővé az amnesztiát.

Több, erkölcsi felháborodás indította nemzetközi egyezmény született már, így például a taposóaknák és az illegális fegyverkereskedelem ügyében. Ideje, hogy a háborús zónákban alkalmazott nemi erőszak ellen is fellépjünk – sürgetik a cikk szerzői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik