Nagyvilág

Magyarországra jön a pápa

ferenc-papa(960x640)(3).jpg (ferenc pápa)
ferenc-papa(960x640)(3).jpg (ferenc pápa)

Ferenc pápa elfogadta Áder János meghívását. 2016-ban jön Magyarországra.

Magyarországra látogat 2016-ban Ferenc pápa, miután pénteki vatikáni találkozójukon elfogadta a magyar köztársasági elnök erre vonatkozó meghívását. A magánaudiencia egyik témája a 21. század egyik legnagyobb problémájának számító ivóvíz védelme volt.

Áder János az egyházfőnek egy üveg vizet adott át ajándékba a mátraverebélyi Mária-forrásból. “Ferenc pápa kitalálta, miért ezzel érkeztem. Az egészséges ivóvíz hiánya és ennek szociális, egészségügyi, gazdasági, politikai és nem utolsósorban békét veszélyeztető összefüggései a 21. század egyik legnagyobb problémájának és kihívásának számítanak” – mondta az államfő az MTI-nek a találkozó után.


Fotó: MTI / Beliczay László

A pápa már a terem ajtajában elkezdett beszélgetni az államfővel. “Érezze otthon magát a Vatikánban” – mondta a magyar államfőnek, aki arra emlékeztetett, hogy nem először találkoznak, mivel már az egyházfő március 19-ei beiktatási szentmiséjén is részt vett. Az egyházfő és az államfő csaknem fél órán át beszélt egymással tolmács segítségével.

A környezetvédelemnek megválasztása óta kiemelt figyelmet szentelő egyházfő a magyar államfőnek elmondta, hogy a víz kérdéséről enciklikát tervez kiadni. A magyar államfő azt kérte a pápától, támogassa azon szakértőket, kutatókat, tudósokat és politikusokat, akik ezzel foglalkoznak.

A pápa a megbeszélésen elfogadta az államfő javasolta magyarországi látogatás 2016-os időpontját. Abban az évben lesz Szent Márton tours-i püspök születésének 1700. évfordulója, aki az akkori Pannónia provinciából származott. Áder János a magyar katolikus püspöki karral egyeztetve hívta meg Ferenc pápát. “2016-ban húsz éve lesz, hogy egyházfő látogatott hazánkba. Úgy érezzük, hogy húsz év elteltével Szent István és Szűz Mária országa ezt ismételten megérdemli” – fogalmazott a magyar államfő.


Fotó: AFP

A zárt ajtók mögött tartott audiencia végén az államfő bemutatta feleségét és családját a pápának, valamint az őt kísérő magyar delegáció tagjait, közöttük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest és Hölvényi Gyögy egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárt. A mátraverebélyesi Mária-forrásból merített vízzel Ferenc pápa áldását adta a köztársasági elnökre.

Az államfő a pápát egy 1920 táján készült ezüst serleggel, Tarján (Huber) Oszkár alkotásával és Szent Pál leveleinek 1532-es magyar nyelvű kiadása reprint változata 1. számú példányával is megajándékozta. A pápa vatikáni érmét ajándékozott az államfőnek. A találkozóról kiadott szentszéki közlemény szerint a felek megelégedésüket fejezték ki a jól fejlődő kétoldalú kapcsolatokért, a katolikus egyház és az állam közötti eredményes együttműködésért, valamint szó volt az európai és nemzetközi gazdasági válságról, a szíriai és a közel-keleti helyzetről is.

A szentszéki államtitkárságon Tarcisio Bertone bíborossal, szentszéki államtitkárral és Dominique Mamberti vatikáni külügyminiszterrel folytatott beszélgetésen a család és a házasság védelme volt a téma. “A szentszéki tárgyalópartnerek megköszönték a magyar Országgyűlés munkáját, hogy ezeket az értékeket az alkotmányba foglalta és alkotmányos védelemben részesítette” – hangoztatta Áder János. Hangsúlyozta: az államközi kapcsolatok kiváló állapotát bizonyítja, hogy két nappal ezelőtt a kormány jóváhagyta a vatikáni szerződés módosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik