Nagyvilág

Hogy kerül Orbán a világ sajtómumusai közé?

orban-viktor-a-kossuth-radioban(960x640)(1).jpg (orbán viktor, )
orban-viktor-a-kossuth-radioban(960x640)(1).jpg (orbán viktor, )

Silvio Berlusconi mellett Orbán Viktor és Rupert Murdoch jelenti a legnagyobb veszélyt a sajtószabadságra. Ezt állítják egy európai aláírásgyűjtés szervezői, pedig "hazánk mintaállam lehetne Ausztráliához képest".

A Heti Válasz csütörtökön megjelent számában – a minapi ausztráliai választások tükrében – elemezte a helyzetet, és azt írta, hogy Magyarország „mintaállam lehetne Ausztráliához képest”, ahol az amerikai sajtócézár az ország médiumainak csaknem hetven százalékát kézben tartja.

A királycsináló sajtómágnás

Mint korábban az FN24 megírta: Rupert Murdoch az ausztrál politikai élet “királycsinálójaként” ismert, mivel gazdasági érdekeinek megfelelően támogatja a különböző politikai szereplőket. Médiabirodalma ezúttal mindent megtett azért, hogy megbukjon a munkáspárti Kevin Rudd, akit egyik ausztrál bulvárlapja náci egyenruhában ábrázolt. Sikeresen.

Egy kalap alatt Orbán, Berlusconi, Murdoch?

A Heti Válasz szerint Magyarország – ahol a piac feleakkora része sincs egyetlen kézben – a médiapluralizmus terén ennél mérföldekkel előrébb jár. A hetilap szerint ezért furcsa, hogy baloldali, liberális erők nemrég „egy kalap alá vették” Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt, Orbán Viktor magyar kormányfőt és Rupert Murdochot, mint akik a legnagyobb veszélyt jelentik a sajtószabadságra. Akciójukban az EU országaiban összegyűjtött egymillió aláírással akarják rábírni az Európai Bizottságot, hogy az uniós jogba építsen be a sajtó sokszínűségét biztosító garanciákat. A kampány kisfilmje Berlusconit, Murdochot és Orbánt mutatja elrettentő példaként, akik csak báboznak a sajtó munkatársaival. A rajzfilmben Orbán Viktort nemzetiszín vállpántban, koronával a fején újságírós kesztyűbábokkal ábrázolják.

A liberális, baloldali ECI

Az Európai Polgári Kezdeményezés (European Citizens Initiative – ECI) valójában nem kötődik ideológiához, inkább a részvételi demokrácia új eszköze – mint a fideszes aláírásgyűjtés. Legalább hét tagállamból egymillió európai polgár közvetlenül az Európai Bizottsághoz jogszabály-tervezetet intézhet, vagyis alulról építkezve lehetővé teszi az európai közélet témáinak befolyásolását és formálását. Magyarországon egyébként írásunk megjelenéséig (2013. szeptember 19.) még nem érte el az aláírások száma a tízezret.

Hír kontra hirdetés

2013. augusztus 19-én az Európai Bizottság hivatalosan újra nyilvántartásába vette az Európai Polgári Kezdeményezést a médiapluralizmus megerősítéséért. Jövő héten a Magyarországi Európa Társaság (MET) nemzetközi konferenciát tart a témáról. A konferencián mutatkozik be annak a nyolc civilszervezetnek a koalíciója, amely a magyarországi aláírásgyűjtő kampányt vezeti. A koalíció tagjai: a Magyarországi Európa Társaság (MET), a Mérték Médiaelemző Műhely, a Milla Egyesület, a Délkelet-európai Médiaközpontok Hálózata, a CivilMédia, az Európai Újságírók Szövetségének magyar tagozata, a Liberális Fiatalok Egyesülete és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége. A nyitó előadást Kerstin Lundgren, az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének svéd tagja tartja, aki a jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó ET-jelentés raportőre volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik