Nagyvilág

Nyers hagyma és túrós tészta a hosszú élet titka

fokhagyma(960x640)(1).jpg (fokhagyma)
fokhagyma(960x640)(1).jpg (fokhagyma)

Meghalt a világ legidősebb férfija, egy olasz az utódja. Mindketten bányászok voltak. Az új férfi korrekorder 111 éves.

Kapcsolódó cikkek

A 111 éves olasz Arturo Licata számít a világ legidősebb férfijának azután, hogy 112 éves korában New York államban meghalt az eddigi rekorder, egy amatőr zenész, egykori bányász.

Salustiano Sanchez-Blazquez pénteken hunyt el egy idősek otthonában, Grand Islandben. Akkor lett övé a világ legidősebb férfijának címe, amikor júniusban Japánban, 116 éves korában elszenderült a világ akkori bizonyítottan legidősebb embere, a valaha legtovább élt férfi, Kimura Dzsiroemon. Ő 1897. április 19-én látta meg a napvilágot.

Bányász volt

A Guinness-rekordok könyvének nyilvántartása szerint Dzsiroemon utódja, Sanchez-Blazquez, 1901. június 8-án született a spanyolországi El Tejado de Bejarban. Fiatalkorában azzal kereste kenyerét, hogy falusi lakodalmakon zenélt. Tizenhét évesen Kubába utazott, majd 1920-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol Kentucky államban egy szénbányában dolgozott. Hét unokája, 15 dédunokája és 5 ükunokája volt.

Az új rekorder is bányász

Elődjéhez hasonlóan a jelenlegi korrekorder, a szicíliai Arturo Licata is bányász volt egykor, emellett amatőr zenész és költő. A hétgyermekes ennai férfi 1902. május 2-án látta meg a napvilágot. Húsz éven át kénbányában dolgozott előbb vagyonőrként, majd gépkezelőként, utána betegápoló lett egy kórházban, ahol főleg tébécés gyerekekkel foglalkozott. Fiatalon magától megtanult gitározni, annyira, hogy barátai gyakran hívták szerenádot adni, emellett verseket is írt, ezekkel versenyeken indult és díjakat nyert.

Soha nem dohányzott

Gyermekei szerint előrehaladott kora ellenére Licata jól van, szerintük azért is, mert soha nem dohányzott és nem ivott a kelleténél többet. A Coldiretti olasz agrárszervezet szerint az egykori kénbányász a mediterrán étrendnek köszönheti hosszú életét, a sok zöldség, benne sok nyers hagyma fogyasztásának, az étkezések mellé megivott egy-egy pohár bornak és kedvenc fogásának, a túrós tésztának.

Nem csak az életmód függvénye a kor

Az olasz gerontológiai és geriátriai társaság elnöke, Giuseppe Poalisso szerint azonban a hosszú élet csak 75 százalékban köszönhető az életmódnak, 25 százalékban a gének határozzák meg azt. A szakember szerint Olaszországban a következő 10 évben 150-szeresére nő a százontúliaknak az összlakosságon belüli aránya. A hivatalos statisztika szerint jelenleg valamivel több mint 16 ezer 100 év fölötti ember él Itáliában, négyötödrészt nő.

A világ legidősebbje jelenleg egy Japánban élő nő, Miszao Okava, aki 115 éves.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik