Nagyvilág

Kötelet kaptak az újdelhi erőszakolók

Indiai tüntetők (india, tüntetők, nők, nemi erőszak, )
Indiai tüntetők (india, tüntetők, nők, nemi erőszak, )

A csoportos nemi erőszakot elkövető négy férfi mindegyikére halálbüntetést szabott ki a bíróság.

Kilenc hónapig tartó per után kötél általi halálra ítélte pénteken egy indiai bíróság azt a négy férfit, akik tavaly Újdelhiben egy autóbuszon két további társukkal együtt megerőszakoltak és megvertek egy 23 éves diáklányt. Az ítéletet a legfelsőbb bíróságnak is jóvá kell hagynia. A négy férfit kedden találta bűnösnek a bíróság. Megfellebbezhetik az ítéletet, és elnöki kegyelmet is kérhetnek, bár az eset okozta hatalmas közfelháborodás miatt semmi esélyük sincsen a kegyelemre.

A csoport egy mozgó buszon többször megerőszakolt és bestiálisan bántalmazott egy nőt, miután annak férfi társát megkötözték és megverték. Később mindkettejüket ruhátlanul kidobták az útra. A 23 éves diáklány egy szingapúri kórházban belehalt sérüléseibe.

A támadók hatan voltak, egyikük még a börtönben felakasztotta magát, míg egy fiatalkorút – egy másik bíróságon – idén augusztusban három év javítóintézetben letöltendő büntetésre ítéltek.

A 2012 decemberében történt csoportos erőszak nagy felháborodást váltott ki Indiában, tüntetéshullámot indítva el az országban. Az eset utáni napokban számos nagyvárosban tartottak tiltakozó megmozdulásokat, a nők fokozottabb védelmét, az erőszaktevők kivégzését követelve. A kormány a közfelháborodásra reagálva szigorúbb büntetéseket vezetett be a nemi erőszakot elkövető emberek ellen, lehetővé téve a halálbüntetés kiszabását a súlyos esetekben, valamint több, a nőket az erőszakoskodó férfiaktól védő törvényt vezettek be. Az eset után régóta szükséges társadalmi párbeszéd alakult ki a nőkkel szembeni erőszak eddig tabuként került témájáról Indiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik