Nagyvilág

Meghalt a világhírű énekes

Jimmy Fontana (jimmy fontana)
Jimmy Fontana (jimmy fontana)

Meghalt Jimmy Fontana olasz énekes, zeneszerző és színész, a hatvanas évek olyan világsikereinek szerzője, mint a Che sará vagy az Il mondo.

Az énekes-dalszerző 78 éves korában, hosszú betegség után szerdán hunyt el római otthonában – közölte ügynöke, Pasquale Mammaro. Jimmy Fontana a Le Marche tartománybeli Camerinóban Enrico Sbriccoli néven látta meg a napvilágot. A Jimmy nevet egy híres dzsesszszaxofonos tiszteletére vette fel, hiszen mielőtt figyelme a könnyűzene felé fordult volna, dzsesszt tanult, zenekarokban lépett fel, majd Rómába költözve saját együttest is alapított. A Fontana nevet saját elmondása szerint a telefonkönyvből választotta.

A hatvanas évek slágerszerzőjeként olyan dalok fűződnek a nevéhez, mint az Il mondo vagy a Che sará. Legnépszerűbb dalát azonban nem a szerző énekelte a híres olasz dalfesztiválon, San Remóban, mert lemezkiadója, az RCA nem engedte. Helyette az akkor egyre népszerűbb Ricchi e poveri nevéhez fűződik a világszerte ismert dallam, amelyet spanyol és angol nyelvű változatban énekelve José Feliciano tett igazán világhírűvé.


Forrás: Wikipedia

Miután San Remóban nem ő arathatta le a sikert, visszavonult, öt éven át saját bárját üzemeltette, majd újra énekelni kezdett, ám a hatvanas évekbeli sikerei közelébe már sosem jutott. Jimmy Fontana rajongott a fegyverekért, s szenvedélye révén belekeveredett egy mindmáig tisztázatlan súlyos ügybe: egy általa 1971-ben San Remóban vásárolt kisebb géppuskát 1988-ban úgy azonosították, mint amellyel számos merényletet, gyilkosságot követtek el 1978 és 1988 között. Az énekes azt állította, hogy 1977-ben eladta a fegyvert egy rendőrnek, aki azonban tagadja, hogy megvette volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik