Nagyvilág

Az oroszok menthetik meg Szíriát

Lavrov külügyminiszter lát esélyt a békére, az izraelieknek pedig Moszkva a garancia.

Megoldást jelent az amerikai fenyegetésre, ha minden érintett (Washington, Moszkva és Damaszkusz) rábólint a szíriai vegyi fegyverek ellenőrzésére. Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter szerint Szíriában még mindig van esély a békére, amelyet nem szabad elszalasztani.

Lavrov üdvözölte a szíriai kormány bejelentését, hogy elfogadja a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi ellenőrzés alá helyezésére tett orosz javaslatot. Figyelmeztetett, hogy egy katonai beavatkozás tovább destabilizálná a helyzetet Szíriában és az egész térségben, ezért Oroszország aktív diplomáciai erőfeszítéseket tesz ennek megakadályozására.

Az ellenőrzés menete

Moszkva négy szakaszban képzeli el az ellenőrzést. A Kommerszant név nélkül nyilatkozó moszkvai külügyi forrásból úgy értesült, hogy az orosz terv szerint Bassár el-Aszad vezette szíriai kormányzatnak elsőként a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW) kellene csatlakoznia.

A második szakaszban Damaszkusz arról nyilatkozna, hol tárolja és gyártja a vegyi fegyvereket. Ezután be kellene engednie az OPCW ellenőreit az adott  helyszínekre, a negyedik szakaszban pedig az ellenőrökkel együtt eldöntenék, hol és kik semmisítik meg a szóban forgó tömegpusztító fegyvereket.

Amerika fizethet

Az orosz külügyi forrás szerint azt még nem döntötték el, ki foglalkozna a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésével, de nem zárta ki, hogy ezt Oroszország és az Egyesült Államok együtt tehetné meg a felújított Nunn-Lugar program keretén belül. Pénzügyi akadálya nem lesz a munkálatoknak – tette hozzá az iézett forrás.  

Sam Nunn és Richard Lugar amerikai szenátorok javaslatára 1992-ben indult az úgynevezett Együttműködő Fenyegetéscsökkentés program, amelynek keretében az Egyesült Államok több milliárd dollár értékű felszerelést és műszaki eljárást bocsátott Oroszország és szomszédjai rendelkezésére a Szovjetunió után maradt nukleáris örökség kezelésére. 20 év alatt több mint 7600 nukleáris robbanófejet semlegesítettek a FÁK térségében.

Izrael elfogadja az orosz garanciát

Juvál Steinic, Izrael nemzetközi kapcsolatokért és a hírszerzésért felelős minisztere óvatosan bizakodott, és támogatását fejezte ki a szíriai vegyi fegyverek nemzetközi megsemmisítésével kapcsolatban az izraeli katonai rádióban csütörtök reggel.

A tervvel kapcsolatban hivatalos izraeli kormányálláspont még nem hangzott el. Steinic – aki Benjámin Netanjahu miniszterelnök közeli bizalmasa, előző kormányának pénzügyminisztere – úgy véli, megoldást jelenthet, ha Moszkva garantálja, hogy Szíria megtisztul a vegyi fegyverektől.

Steinic megjegyzései arra utaltak, hogy a fegyverek gyorsabb leszerelése érdekében a vegyi arzenál külföldre szállítását támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik