Nagyvilág

14 nap után kivégzik a román kóbor kutyákat

Döntött a román parlament, akit nem fogadnak örökbe, két hetet kap.

Forrtak az indulatok Bukarestben, miután szeptember elején a városban kóborló kutyák széttéptek egy négyéves gyereket. Az eset nagy felháborodást váltott ki, noha Romániában nem először veszti életét ember kóbor kutyák támadása miatt.

Az ügyben vezető politikusok is állást foglaltak. Traian Basescu román államfő felhívással fordult a kormányhoz, hogy cselekedjen mielőbb, és fogadjon el olyan törvényt, ami lehetővé teszi az önkormányzatok számára a gazdátlan kutyák elaltatását.

Végül a kormánynak nem kellett lépnie, mert már a törvényhozói testület asztalán volt a most elfogadott jogszabály, amely eredetileg hét nap türelmi időt írt elő. A parlamenti szakbizottságban azonban 14 napra tolták ki ezt az időszakot. A parlamenti képviselők a szigorú intézkedés puhítása érdekében azt a rendelkezést is a törvénybe foglalták, hogy a polgármesterek döntése alapján a türelmi időszak meghosszabbítható, ha a kóbor kutyák menhelyeken való tartása céljára rendelkezik az önkormányzat megfelelő pénzforrással.

Az állatvédők azonban így sem nyugodtak bele a kutyák tömeges elpusztításába, és kedden a parlament előtt tüntettek. Ők “barbár cselekedetnek” tekintik az ebek tömeges kiirtását, és nem értenek egyet azzal, hogy a hatóságoknak nem kell figyelembe venniük, hogy az utcáról összegyűjtött ebek betegek vagy agresszívek-e, és valóban indokolt-e az elaltatásuk.

Egyes becslések szerint Bukarestben mintegy 64 ezer kutya él az utcán, sokszor falkába tömörülve bolyonganak az utcákon.

Tavaly arról írtunk, hogy a Romániában forgató Mickey Rourke egy szuka kutyát vett magához és állatotthont is alapít a gazdátlan négylábúaknak. Galacon viszont már két éve is harcban álltak a kóbor kutyákkal, nyílpuskával ölték le, illetve sebesítették meg az állatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik