Nagyvilág

Válasz a Magyarországot szidó amerikai turistának

Chicagói taxi (chicago, taxi, )
Chicagói taxi (chicago, taxi, )

Otthon is körülnézhet. Ahol egy repülőtéri taxis egymillió forintnyi összeget gombolt le egy 18 éves kínai diákról.

„Még sosem találkoztam ehhez hasonló átveréssel” – mondta az Illinois Egyetem rendőrségének egyik tisztje az esetről a The News Gazette című lapnak. Tom Geis közlése szerint rendszeresen előfordul, hogy különböző módszerekkel pénzt csalnak ki a Chicago közelében lévő egyetemen tanuló külföldi diákoktól, például azzal, hogy hamis csekkel fizetik ki őket, vagy azzal, hogy nem létező albérletekért gombolnak le róluk pénzt. Ami a kínai diákkal történt, azonban még őket is meglepte.

A 18 éves fiatal még augusztus huszadikán érkezett meg a chicagói O’Hara repülőtérre, este hat órakor. Amikor az onnan 250 kilométernyire lévő Champaign városában lévő szállása felé keresett buszjáratot, egy férfi lépett oda hozzá, majd azt hazudta neki, nincsen már busz, de ő hajlandó elvinni ezer dollárért. Miközben a Worldtaximeter című szakoldal adatai szerint mindössze 288 dollárba kerülne taxival megtenni az adott útvonalat.

Amikor megérkeztek, egy papír cetlire írva közölte az angolul csak alig beszélő kínai fiatallal, hogy az utazásért 4800 dollárt (egymillió forint) kell fizetnie. Ennyi pénz nem volt nála, de végül minden vagyonát átadta. A rendőrség szerint 4 240 dollárt (960 ezer forint) gombolt le róla a szélhámos taxis. Ráadásul a kínai fiatalt annyira megrázta az eset, hogy még a mobiltelefonját is a „taxisnál” felejtette, és végül csak e-mailben tudta értesíteni az egyetemi rendőrséget, amely az előző héten szerzett tudomást az esetről.

De hiába. A kínai egyetemista ugyanis nem tudott olyan személyleírást adni a szélhámosról, amely alapján esély lenne elfogni.

Vajon a kínai egyetemista is olyan véleménnyel van ezek után az Egyesült Államokról, mint a legismertebb turistalehúzás áldozatává vált nagyképű amerikai Magyarországról?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik