Nagyvilág

Román királya van a magyar cigányoknak

Igaz, az elsőnek felkért király két hete elhunyt.

A Népszabadság arról számol be, hogy immár a magyarországi romák is elismerik uralkodójuknak Dorin Cioabát, a „romák nemzetközi királyát”.

Kállai Csaba országos fővajda személyesen tisztelgett szombaton az uralkodó előtt, az erdélyi Nagyszebenben (Sibiu).

A riportból az is kiderül, hogy a magyar országos fővajda, Kállai Csaba még Florin Cioabának tett hitet, ám a cigánykirály két hete elhunyt, így fiai (Dorin és Daniel) osztoznak a hatalmon. Igaz, ez sokaknak nem tetszik.

Az egyik legismertebb roma származású román politikus, Madalin Voicu karmester drasztikus megoldással akarja lezárni a közösséget megosztó vitákat: javasolta, hogy a parlament törvényben tiltsa be a cigánykirályt mint intézményt.

Nem klasszikus értelemben vett alattvalói viszony lesz a magyarországi romák és a nemzetközi cigánykirály között. Együttműködést szeretnének, amelynek részleteiről a későbbiekben nyilatkoznak.

Olyan szép projekteket akarunk megvalósítani, amelyek kivívhatják a többségi társadalom elismerését és támogatását – hangsúlyozta Párkány Attila, a romániai Baro Roma-Bihor szervezet elnöke, akiről kiderül, hogy a kapcsolatfelvételt ő kezdeményezte a két hete elhunyt Florin Cioabával.

Kállai Csaba a Népszabadságnak erről annyit mondott: az oktatási integráció az egyik fő cél, hogy a „fiataljaink munkát vállalhassanak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik