Nagyvilág

Fegyveresek állták el a repülők útját Líbiában

líbia fegyveresek (líbia, fegyveresek)
líbia fegyveresek (líbia, fegyveresek)

Líbiában fegyveres zendülők akadályozták meg a tripoli nemzetközi repülőtéren közlekedő repülőgépek fel- és leszállását hétfőn, a kormány képtelen úrrá lenni az országban 2011 óta kialakult káoszon, amelyben az olajmezők elleni támadások miatt az észak-afrikai ország gazdasága is komoly károkat szenved.

A líbiai Al-Tadhamum nemzeti hírügynökség információi szerint a támadók az Al-Burak légitársaság gépei közül kettőt is meggátoltak a felszállásban, míg akadályoztatás miatt az Al-Afrikíja egyik gépe a Mitiga nevű katonai légikikötőben kényszerült landolni. Az akciókat végrehajtó fegyveresek közül néhányan a repülőtér biztonsági szolgálatának tagjai voltak.

A lakossági fegyveres akciók és tüntetések komoly fejtörést okoznak a kormánynak. Az olajállamnak számító Líbia nemzeti olajvállalatának bevételei hetek óta esnek, annak következtében, hogy a támadók rendszeresen olajkitermelő egységeket foglalnak le.

Egy név nélkül nyilatkozó olajipari szakszervezeti képviselő a Libya Herald című napilapnak elmondta, az ágazatból élők teljes mértékben elutasítják azokat az “értelmetlen akciókat”, amelyek miatt idáig már több olajmezőn kellett befejezni a kitermelési munkálatokat. A forrás szerint a fegyveres támadásokat elkövetők önös érdekeiket követik, figyelmen kívül hagyva az olajbevételektől erősen függő nemzet érdekeit.

Líbia az országban 2011-ben kitört lázadásokig a világ egyik legjelentősebb olajkitermelőjének számított, az azóta eltelt időszakban azonban jelentős károkat szenvedett az ágazat. Idén augusztusban 97 százalékos kitermelési zuhanást könyveltek el a tavalyi év azonos időszakához képest, a napi mindössze 45 ezer hordó kitermelt olaj igazi mélypontot jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik