Nagyvilág

Gyerekekre dobtak bombát Szíriában (18+)

Több mint tíz halálos áldozata van a támadásnak, napalmot vagy termitet tartalmazhatott a robbanószerkezet.

Gyújtóbombát dobtak le repülőgépről egy észak-szíriai iskola játszóterére, a támadásban több mint tíz gyerek halt meg, és sokan égési sérüléseket szenvedtek – jelentette a helyszínről a BBC forgatócsoportja, amely sokkoló felvételt készített a bombatámadás utáni zűrzavarról. A hírről a The Guardian című brit lap számolt be a honlapján pénteken.

A BBC Panorama című műsorának forgatócsoportja szerint szemtanúk arról számoltak be, hogy egy vadászgép többször elrepült az iskola felett, mintha célpontot keresne, mielőtt ledobta a bombát. Ekkor már vége volt az oktatásnak, ezért gyerekek sokasága tartózkodott az iskolaudvaron a becsapódás idején.

A robbanás után készült sokkoló felvételen égési sérüléseket szenvedett felnőttek és fájdalomtól remegő gyerekek, valamint egy kórház padlóján fekvő áldozatok láthatók. Leégett róluk a ruhájuk, a sérültek többségénél testfelületük több mint a fele megégett, ezért a BBC szerint a túlélési esélyeik is legfeljebb ötven százalékosak.

A BBC szerint az áldozatokon nemigen vannak repeszek okozta vérző sebek, és a felvételeken is jól látható a testükhöz tapadt fehér anyag, ami a BBC szerint arra utal, hogy a becsapódott robbanószerkezet a gyújtóbombák alapanyagául szolgáló napalmot vagy termitet tartalmazott. A sérülteket kezelő brit orvos is azt a gyanút fogalmazta meg, hogy napalmbombát vagy ahhoz hasonló robbanószerkezetet dobtak az iskolaudvarra, de megjegyezte, hogy ilyen káoszban nehéz megmondani, mi történik.

A felvételen egy szemtanú kétségbeesésében az ENSZ-t korholja, amiért a polgárháború borzalmai közepette békeüzeneteket küldözget Szíriának. “Miféle békére szólítanak maguk? Hát nem látják ezt, nem látják ezt? Mit akarnak látni? Egyszerűen emberek vagyunk, és élni szeretnénk. Jogunkban van élni” – mondja jajveszékelve a férfi.

A napalmot és termitet elsősorban emberi élet kioltására használt bombákban használnak, mivel robbanáskor alapanyaguk szétszóródik, rátapad a környező anyagokra, és égés közben elvonja a környezetből az oxigént. A napalm súlyos égési sérüléseket okozhat a bőrön és a testen, fulladáshoz, eszméletvesztéshez és halálhoz vezethet.

A BBC alábbi videóját csak felnőtt és erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik