Nagyvilág

A szomszédban nem baj, ha a kormányfő félrelép

A szlovák politológusok szerint még hasznot is hozhatnak Ficónak a félrelépéséről szóló hírek.

A pénteki szlovák lapokban megszólaltatott elemzők nem gondolják, hogy rontanának Robert Fico miniszterelnök leendő választási esélyein a félrelépéséről szóló hírek. Újságírók a múlt héten látták, amint egyik éjjel hosszú csókkal búcsúzott titkárságának nála 21 évvel fiatalabb, 27 éves munkatársnőjétől, annak otthona előtt. A szenvedélyes búcsúról fotók is készültek, és bejárták a szlovák sajtót, napok óta izgalomban tartva a médiát.

Fico csak annyit mondott, nincs a dologhoz mit hozzátennie. E hét szerdáján mindenesetre – szokása ellenére – nem jelent meg a kabinetülés utáni sajtóértekezleten, feltehetőleg a kellemetlen kérdések elől menekülve. Az affér tekinthető ballépésnek is választási szempontból, mivel a hívő szavazók rossz néven vehetik a nős férfi kalandját – mondja Miroslav Kusy politológus a Sme című napilap pénteki számában. Hozzátette azonban, hogy általában nem kell Ficónak hátrányos következményekkel számolnia, éppen ellenkezőleg: még pontszerzésre is számíthat a következő választásokon, főleg a férfi szavazók körében, erősítve a néphez közeli politikus imázsát.

“Az emberek azt mondják majd: ez egy normális ember” – vélekedik Kusy. Szlovákiában a nyilvánosság nem különösebben érzékeny az ilyen botrányok iránt – jegyzi meg Olga Gyárfásová szociológus. Szlovákiában tavaly voltak előre hozott törvényhozási választások, amelyen Fico pártja, a Smer-SD nagy fölénnyel nyert. Legközelebb, jövőre európai parlamenti választások lesznek Szlovákiában, az Európai Unió más országaihoz hasonlóan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik