Nagyvilág

Félnek a félpucér feministák

femen plakát (femen, )
femen plakát (femen, )

Elhagyja Ukrajnát a félmeztelen tüntetéseiről ismertté vált Femen.

Olekszandra Sevcsenko, a szervezet egyik vezetője közölte, hogy az utóbbi időben öt támadást hajtottak végre a szervezet aktivistái ellen. Megértették a jelzést, úgy döntöttek, hogy felhagynak ukrajnai tevékenységünkkel. „Meg akarjuk tartani aktivistáinkat, és meg akarjuk védeni őket a támadásoktól. Félünk, hogy megölnek bennünket” – fogalmazott. Szerinte a szervezet tagjai nagyobb biztonságban tudhatják magukat külföldön, ahol “az ukrán hatalom nem éri el őket, és veszély esetén védelmet kérhetnek a helyi rendvédelmi szervektől”. Azt nem árulta el, mely országba készülnek átköltözni.

A döntésben valószínűleg szerepet játszott, hogy a kijevi rendőrség kedden közölte, fegyvereket találtak a Femen irodáinak átkutatásakor. A szervezet tagadta a vádakat, azt állította, a fegyvereket a hatóságok helyezték el irodáiban. Az eset kapcsán egyelőre senkit sem vettek őrizetbe. A rendőrség egy névtelen bejelentés alapján vizsgálta át a mozgalom főhadiszállását. Egy második világháborús pisztolynak és egy kézigránátnak látszó tárgyat, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Kirill orosz ortodox pátriárkát célkeresztben ábrázoló képeket találtak.

Házkutatás a Femen irodáiban
Fotó: AFP / Sergei Supinsky

A Femen szerint a fegyvereket a hatóságok helyezték el irodáiban. „Megérkeztek a helyszínre és arra utasítottak minket, hogy hagyjuk el a házat, mert egy bejelentés szerint pokolgépet helyeztek el ott. Két-három percre kimentünk, aztán visszahívtak minket, és közölték, hogy ezeket a tárgyakat találták. De nekünk nincsenek fegyvereink (…) Ez abszurd! Önmagában a tény, hogy a rendőrség néhány másodpercen belül egy különleges egységgel szállt ki, jelzi, hogy az egész meg volt rendezve” – mondta Anna Hucol, a Femen egyik vezetője.

A világszerte félmeztelen női aktivistáinak tiltakozóakcióiról híres, a sokkoló akciókkal a nők jogaiért és a szexizmus és diszkrimináció ellen kampányoló szervezet szerint ez a lépés “újabb provokáció” a hatóságok részéről, aminek célja a Femen tevékenységének megfékezése. Hucolt a közelmúltban kétszer is összeverték a Femen tevékenysége miatt. A szervezet szerint a támadásokat az ukrán belbiztonság rendelte el.

Fotó: AFP / Kenzo Triboulliard

Tavaly Párizsban új székhelyet alapított a szervezetnek Inna Sevcsenko, egy másik Femen-vezető, aki júliusban kapott menedékjogot Franciaországban. Ő egy éve menekült Párizsba, miután hazájában eljárás indult ellene, amiért motoros fűrésszel elvágott egy ortodox keresztet Kijev központjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik