Nagyvilág

Tömegével honosítunk erdélyi románokat

Ovidiu Silaghi  (Ovidiu Silaghi )
Ovidiu Silaghi  (Ovidiu Silaghi )

Elég megtanulni az eskü szövegét, mint egy verset. A kérelmezők többségét a könnyebb nyugat-európai munkavállalás vonzza.

Az újonnan honosítottak között van Ovidiu Silaghi volt közlekedési miniszter és Traian Stef Szatmár megyei tanácselnök is. A transilvaniareporter.ro a nagybányai Demokrácia Központ vezetőjére, Hupka Félixre hivatkozva közölte, összesen tizenkétezer máramarosi és avasi nyújtott be már honosítási kérelmet. Hupka szerint a tavalyi év vége felé ugrott meg kérelmezők száma a többnyire románok lakta Avas-vidéken.

Ovidiu Silaghi
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Míg a máramarosiakat főleg az amerikai és kanadai vízummentesség miatt érdekli a magyar állampolgárság, addig az avasiakat a könnyebb nyugat-európai munkavállalás vonzza. (Az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Romániával szemben több tagállam fenntartja a munkapiaci korlátozásokat.)  A Népszabadság bukaresti tudósítója által idézett portál szerint a magyar állampolgárság könnyen megszerezhető. Elméletileg a honosítás feltétele a magyar nyelvtudás is, ám a Szatmár megyében benyújtott harmincezer folyamodványból csak harmincat utasítottak vissza azért, mert a kérvényező nem ismerte a magyar nyelvet. Ők három hónap után újra kérhetik az egyszerűsített honosítást, ha pótolják hiányzó nyelvi ismereteiket.

A 34 éves Dumitru Rus azután döntött a magyar állampolgárság megszerzése mellett, hogy román állampolgárként több mint négy évig hiába próbálkozott a kanadai vízum megszerzésével. „Így sokkal egyszerűbb és olcsóbb is”. A férfi szerint a nyelvvizsgán könnyű átmenni, „elég megtanulni az eskü szövegét, mint a verset”. Valamivel bonyolultabb bizonylatot szerezni a magyar felmenőkről: meg kell győzni ugyanis a református papot, hogy engedjen kutakodni az egyházközség archívumában, hiszen „szinte minden románnak van egy nagyapja, akit annak idején elmagyarosítottak”.

Ovidiu Silaghi néhány napja visszalépett kinevezésétől. Ő volt a közlekedési miniszterjelölt, de bűnvádi eljárás engedélyezését kérte a minap a képviselőháztól a korrupcióellenes ügyészség (DNA) legfőbb ügyésze. A volt szállításügyi miniszter volt újra a tisztség várományosa, de a DNA azzal gyanúsítja, hogy miniszteri mandátuma alatt 200 ezer euró csúszópénzt fogadott el egy üzletembertől.

Több mint félmillióan kérelmezték az állampolgárságot

Ezt az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából közölte San Franciscóban és Los Angelesben a kaliforniai magyarság közösségei előtt elmondott beszédeiben Wetzel Tamás. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium állampolgársági ügyekért felelős miniszteri biztosa az egyszerűsített honosítás eljárás, az állampolgárság könnyített megszerzésének történelmi jelentőségét méltatva megerősítette, hogy az eljárás az egész magyarság összetartozását erősíti. Wetzel Tamás bejelentette, hogy az utóbbi két és fél évben több mint félmillió honfitárs kérelmezte a magyar állampolgárságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik