Nagyvilág

Zombigalambok tartják rettegésben Moszkvát

Lenin hasonmás, galambokkal (lenin, hasonmás, galamb, moszkva, )
Lenin hasonmás, galambokkal (lenin, hasonmás, galamb, moszkva, )

Ijesztően furcsán kezdtek el viselkedni a patkányok és a csótányok szárnyas megfelelői az orosz fővárosban.

Augusztus eleje óta egymás után érkeznek az orosz egészségügyi hatóságokhoz a rémült moszkvaiak bejelentései a galambokról – írta a Radio Free Europe. Az egy dolog, hogy szokatlanul sok a döglött, vagy döglődő galamb az orosz fővárosban. Ami igazán megrémítette a városiakat, az a galambok megváltozott viselkedése.

A beszámolók szerint a sokak által csak „repülő patkánynak” tartott galambok különösen letargikusakká váltak. Míg általában azonnal elszállnak, ha egy ember közel megy hozzájuk, mostanában egyáltalán nem reagálnak az emberi közelségre, csak ülnek, oda sem figyelve a környezetükre, a csőrükre dőlve, vagy őrülten forognak körbe-körbe. De volt olyan eset is, hogy egy ablakpárkányok ülő galamb egészen egyszerűen elvesztette egyensúlyát, és bezuhant egy lakásba.

Az egymás után történt esetek után a moszkvaiak zombigalambokként kezdték el emlegetni a furcsán viselkedő szárnyasokat, és „madár apokalipszisről” kezdtek el beszélni. A jelenséget létezését állatorvosok és madárszakértők is megerősítették.

Az állami állategészségügyi hatóság bejelentése szerint a baromfipestis (Newcastle-betegség) és a szalmonella fertőzés pusztítja a városi galambokat. Ugyanakkor azt is közölték, hogy mindez nem jelent veszélyt a moszkvaiakra.

Az orosz tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy senki se fogdosson puszta kézzel beteg vagy megdöglött galambokat. Gennagyij Oniscsenko egyben hozzátette: bár Picassónak köszönhetően a galambok a béke jelképévé váltak, „valójában a legkoszosabb, legbutább madarak közé tartoznak”.

Ezt a véleményt egyébként osztotta a Oroszország Galambjai nevű szervezet elnöke is, aki szerint „minden, amit Oniscsenko mondott, igaz. Nem csak koszosak, kórokozókat is terjesztenek” azok a városi galambok, amelyeket 1957-ben telepítettek be az országba, és amelyek azóta őrült mód szaporodnak egymás közt, és a belterjes populáció immunrendszere nagyon gyengévé vált. „Mindet el kellene pusztítani” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik