Nagyvilág

Az EU és Amerika is próbál nyomást gyakorolni Egyiptomra

Vérontás Egyiptomban (egyiptom, )
Vérontás Egyiptomban (egyiptom, )

Az erőszakcselekmények és a rendkívüli állapot beszüntetését sürgette az egyiptomi ideiglenes kormánytól Washingtonban hétfőn Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter, egyúttal arra szólította fel Kairót, hogy törekedjen a megbékélésre.

Az erőszakcselekmények és a rendkívüli állapot beszüntetését sürgetti Washington.

Hagel bejelentette, hogy az Egyesült Államok az amerikai-egyiptomi kapcsolatok “valamennyi vonatkozását” újraértékeli, ugyanakkor elismerte, hogy Washington csak “korlátozott” mértékben képes hatást gyakorolni az arab országban zajló eseményekre.

Amerika elfüggesztheti a gazdasági segély folyósítását

Egyiptom évi 1,3 milliárd dollárnyi katonai támogatást kap az Egyesült Államoktól, ebből az idén a The New York Times szerint 585 millió dollárt még nem bocsátottak Kairó rendelkezésére. A lap úgy értesült, hogy az amerikai külügyminisztérium lépéseket tett az arab országnak szánt, mintegy 250 millió dolláros gazdasági segély felfüggesztésére.
“Az erőszaknak véget kell vetni, a rendkívüli állapotot be kell szüntetni” – hangoztatta a Pentagon vezetője. Megismételte az amerikai álláspontot, amely szerint a politikai folyamatnak minden érintett fél számára nyitottnak kell lennie.

A miniszter utalt rá, hogy a Kairóval való együttműködés Washington számára a háromévi szünet után újraindult izraeli-palesztin egyezkedés szempontjából is kívánatos. Hagel elmondta, hogy amerikai kormányzati tisztségviselők szorosan együttműködnek az egyiptomi hadsereggel és rendőrséggel az arab országban tartózkodó amerikai állampolgárok biztonsága érdekében.

Az EU még a pénz ígéretét is visszavonná, ha nem békélnek

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei augusztus 21-én, szerdán tartanak rendkívüli tanácskozást az egyiptomi fejlemények miatt – közölte hétfőn délután az Európai Külügyi Szolgálat és az Európai Unió Tanácsának sajtószolgálata.

A tagállamok magas rangú diplomatái már hétfőn találkoztak, hogy megvitassák és összehangolják az unió és a tagállamok álláspontját és az esetleges lépéseket. Az értekezlet egyik célja volt a rendkívüli külügyminiszteri tanácskozás előkészítése is.

Az Európai Unió novemberben, Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök brüsszeli látogatásakor 5 milliárd euró támogatást ígért Egyiptomnak. Ebből 1 milliárdot közvetlenül az Európai Bizottság adna, a pénz többi részét pedig az Európai Beruházási Bank (EIB), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folyósíthatná, többnyire kedvezményes hitelek formájában. A források nagy részéhez viszont csak konkrét politikai eredmények fejében juthat hozzá Kairó, ezek hiányában pedig eddig alig kapott támogatást.

A kapcsolatok felülvizsgálata viszont azt jelentheti, hogy Egyiptom nem csak a pénzre, de annak ígéretére sem számíthat.

A zavargások folytatódtak

Mint mi is hírt adtunk róla, sajnos Egyiptomban a múlt héten újabb zavargások, vérontások voltak, szerdán több mint hatszázan haltak meg. Pénteken az Iszlamista Muzulmán testvériség a “harag napját” meghirdetve újabb tüntetésre hívta híveit, akik a rendőrökkel csaptak össze. A magyar külügy szombaton jelentette be: már nem javasolják senkinek, hogy Egyiptomba utazzon, annak ellenére sem, hogy az üdülőtelepeken még mindig viszonylag nyugodt a helyzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik