Nagyvilág

Elhunyt az “ördög ügyvédje”

bíróság (bíróság, )
bíróság (bíróság, )

Nyolcvannyolc éves korában hunyt el Jacques Verges francia sztárügyvéd, aki a terrorista Carlos mellett a náci háborús bűnös Klaus Barbie, a néhai Slobodan Milosevic szerb államfő és Tárik Azíz volt iraki miniszterelnök-helyettest is védte.

Csütörtökön megállt a szíve – közölte Pierre-Guillaume de Roux, az ismert ügyvéd Vallomásaim című önéletrajzi könyvének kiadója. Verges az utóbbi években többek között ellátta Khieu Samphan, volt kambodzsai államfő védelmét a kambodzsai népirtással foglalkozó, ENSZ-támogatással működő nemzetközi bíróságon, de védencei közt volt Tárik Azíz volt iraki miniszterelnök-helyettes is, akit azzal vádoltak, hogy 1992-ben kivégeztetett 42, élelmiszer-spekulációval vádolt kereskedőt, amikor Irak ellen ENSZ-szankciók voltak érvényben.

Fotó: Northfoto/Ed Alcock

A világsajtó által az “ördög ügyvédjének” nevezett Verges “sportot űzött” a finoman szólva is vitatott megítélésű személyiségek védelmével: 1984-ben Klaus Barbie-t, a Gestapo egykori századosát védte, de ügyfele volt a szintén háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milosevic, volt szerb államfő és a “Carlos” néven ismert terrorista, Ilich Ramirez Sanchez is.

Mint korábban megírtuk, ő a kambodzsai rezsim egykori államfőjének perében a vádiratról azt nyilatkozta, hogy a teremben ülők “Alexandre Dumas tollára méltó csodálatos regényt hallhattak”. Szerinte az ügyészek “a valóságtól elszakadt látomásokat” kergetnek. A terror ügyvédje címmel, életéből film is készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik