Nagyvilág

Meghalt a legendás drámaíró, az abszurd mestere

gyertya(960x640)(2).jpg (gyertya, )
gyertya(960x640)(2).jpg (gyertya, )

83 éves korában meghalt Sławomir Mrożek. A halálhírt kiadója jelentette be.

Slawomir Mrozek a hatvanas évek elején hagyta el Lengyelországot, és végül Franciaországban telepedett le. Nizzában érte a halál – írta az Origo.

A Krakkó melletti Borzęcinben született, pályafutását újságíróként kezdte, de karikaturistaként is népszerű volt. 1963-ban hagyta el Lengyelországot. Feleségével először Olaszországban élt. Hitvese halála után Párizsba költözött.

Miután elítélte Varsó részvételét Csehszlovákia 1968-as megszállásában, azonnal hazahívták, de Mrożek inkább hontalan lett, és Párizsban maradt. A lengyel hatóságok válaszul egy időre letiltották darabjait és írásait, könyveit pedig eltávolították a könyvtári polcokról.1987-ben újranősült, feleségül vette a mexikói színházi rendezőnőt,Orario Rosast.


Fotó: AFP / Grzegorz Jakubowski

Nemzetközi hírnevét korai novelláskötetei alapozták meg, de leghíresebb munkájának a Tangó című drámáját tartják.

Már a korai drámáiban is elkerülte a nyílt politikai és történelmi célzásokat, de az Orwelléhez hasonló bíráló hozzáállása a modern kori totalitárius rendszerekhez nem kerülte el a közönség figyelmét – a cenzorokét sem. Hazája történelmére utalva mondta egyszer: „A szörny bezárva tartott, és el is bűvölt egyszerre”. Az abszurd és a groteszk mestere volt – olvasható róla a Wikipédián.

 

.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik