Nagyvilág

Látogatót fogad búvóhelyén Snowden

Edward-Snowden(2)(960x640)(2).jpg (edward snowden)
Edward-Snowden(2)(960x640)(2).jpg (edward snowden)

Az amerikai megfigyelési botrány kirobbantóját meglátogatja édesapja Oroszországban.

Megkapta az orosz vízumot a titkos amerikai adatmegfigyelés részleteit kiszivárogtató, az Egyesült Államokból elmenekült és Oroszország által ideiglenesen befogadott Edward Snowden amerikai informatikus édesapja, és hamarosan meglátogatja fiát. Ezt az apa, Lon Snowden és ügyvédje jelentette be helyi idő szerint vasárnap este az Egyesült Államokban. Az ügyvéd az ABC televíziónak nyilatkozva közölte:  megvan a látogatás időpontja is, de azt nem közöljük.

Az ügyvéd azt mondta: kételkedik abban, hogy az ifjabbik Snowden hazájában tisztességes és fair bírósági eljárásban részesülne. Egyben kételyeit fejezte ki Barack Obama elnök azon ígéretével kapcsolatban is, amely szerint az Egyesült Államokban korlátoznák, illetve átláthatóbbá tennék a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési programját.

A vízum meglétét megerősítette pennsylvaniai otthonában újságírók előtt az idősebb Snowden is, de ő sem árulta el,mikor utazik.

Lon Snowden az elmúlt héten a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy nem beszélt fiával azóta, hogy az Egyesült Államokból Hongkongba utazott, mégpedig röviddel az előtt, hogy a titkos adatmegfigyeléssel kapcsolatos leleplezései nyilvánosságot kaptak.

Az informatikus, aki a sajtónak kiszivárogtatta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a brit társszervezet által végzett titkos adatmegfigyelés részleteit, augusztus elsején  kapott egy évre szóló – de meghosszabbítható – menedéket Oroszországban, és öt hét után elhagyta a moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitváróját.

Anatolij Kucserena, az amerikai informatikust segítő orosz ügyvéd szerint Snowden a következő egy évben szabadon mozoghat Oroszországon belül, és bárhol letelepedhet. Jelenlegi tartózkodási helye nem ismert.

A Snowden-ügy komoly feszültséghez vezetett az Egyesült Államok és Oroszország viszonyában. A történtek nyomán Barack Obama elnök lemondta az orosz államfővel, Vlagyimir Putyinnal szeptemberre tervezett csúcstalálkozóját.  A G20-országcsoport szentpétervári csúcstalálkozóján azonban az elnök a történtek ellenére részt vesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik